www.omkonst.com:
Paradoxens ödmjuke tjänare
Kjartan Slettemark, "Selfportrait as Marilyn", Galerie Bel'Art, 6/10 - 6/11 2007  
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text

Kjartan Slettemark (eller kjARTan som hans artistnamn lyder) är i mångt och mycket en levande paradox. Två så motriktade konstnärliga avsikter som att verka i en tradition (han hade Lennart Rodhe som lärare) och att samtidigt vara provokativt nyskapande är det få förunnat att förena. Men vid fyllda sjuttiofem är Kjartan fortfarande en vitalt experimenterande konstnär, måhända i ett något lugnare tempo än under de hetsiga sextio- sjuttio- och åttiotalen.
      Den tradition av performance- och pop art han arbetar i har sedan slutet av åttiotalet rent allmänt fått en stor acceptans, speciellt bland yngre konstnärer. Därför är det också intressant att se vad konstens grand old man numera kan tillföra till denna dynamiska konstform.

Först och främst måste man konstatera att Kjartan alltid är Kjartan. Få konstnärer lyckas så bibehålla sin integritet och sitt personliga signum genom åren som han. Om det så är en performance show eller ett grafiskt blad "smakar" det alltid sötsurt av den kjartanska brygden.
     Men den nuvarande presentationen "Kjartan as Marilyn" är på intet sätt någon svårsmält historia, snarare en skön lek med warholska övertoner. Själva upprinnelsen till temat är ett inköp av en Marilynperuk för återuppförande av verket "Konsten att niga för överheten". Peruken har sedan 2003 återkommit i verk efter verk, där fortfarande nakenbilden av Kjartan iförd endast Marilynperuken och plutande med ilsket rödmålade läppar är oöverträffad.

Anekdoterna kring Kjartans konstnärliga gärning har under åren blivit otaliga. Allt från den av Vårsalongen refuserade "Kjartan som pudel", till kringresandet med ett montage av honom själv och Richard Nixon som passbild. (Till och med den amerikanska tullen lät lura sig av det senare.) Men även om dessa historier till slut blivit vandringssägner, där sanningshalten är den minst intressanta aspekten, skapar de ändå ett fundament för och berikar de nu presenterade Marilynmålningarna.

Stockholm 2007-10-17 © Leif Mattsson


 


 

 

 


"Selfportrait as Marilyn, 2007, 49 x 49 cm
Acrylic and silk-screen on canvas © Kjartan Slettemark


"Selfportrait as Marilyn, 2007, 35 x 35 cm
Acrylic and silk-screen on canvas © Kjartan Slettemark

   
Galerie Bel'Art | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com