www.omkonst.com:
Grand Opening på Hudikvallsgatan med två nystarter
Säsongstart på Hudikvallsgatan med två nya gallerier, augusti 2008 
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text

Så är då gallerisäsongen i Stockholm igång med buller och bång. Och konstcentrat på Hudikvallsgatan/Gävlegatan har numera utökats med två nya gallerier på angränsande Hälsingegatan: Flach+Thulin och Galleri Andersson Sandström. Det är glädjande att den stockholmska galleridöden härmed fått ett avbräck. Och faktiskt öppnas det åter gallerier som aldrig förr i huvudstaden.
     I höstens inledning bjuds det på både välkända namn och mer okända sådana. Brandström Stockholm (tidigare Brändström+Stene) presenterar målningar av John-E Franzén samt Sophie Tottie, Galleri Nordenhake visar nya verk av Ann Edholm, och Christian Larsen en fotoserie samt video signerad Ann-Sofi Sidén. Andréhn-Schiptjenko höststartar med Annika Larssons video "Dolls". Idel välbekanta konstnärskap sådeles, men för Stockholmspubliken är nog Anders Sletvold Moe som visas på Mia Sundberg Galleri samt Caroline Ohlsson på Natalia Goldin Gallery mer oskrivna kort.

Mest glädjande är som sagt tillskotten av de två nygamla gallerierna Flach+Thulin och Galleri Andersson Sandström. Flach har tidigare bland annat kamperat med Geiger men bjuder nu på ett betydligt luftigare gallerirum där man startar med en samlingsutställning. Jag fastnar särskilt för konstnären Andreas Eriksson som jag tycker utvecklats till en mycket sammansatt målare/fotograf. Här presenteras fem verk, varav några klart intressanta diptyker.
     På Galleri Andersson Sandström, som härmed får ett Stockholmsannex till Umeågalleriet, presenteras den internationellt upphöjde Tony Cragg. Galleriet har tidigare ställt ut honom i Umeå och på mässor i huvudstaden, men här visas förutom två skulpturer även ett antal rytmiska akvareller. Som skulptör har Cragg länge varit betydande men som akvarellist är han relativt ny, åtminstone för mig. Och visst djupnar hans konstnärskap i och med demonstrationen av att han även behärskar det lätta anslaget. Jag har alltid haft svårt för alltför entydiga, emblematiska och lättfångade konstnärskap. Här visar Cragg att man inte kan vara så säker på var man har honom; även det rytmiska landskapet, fjärilslätt uppbyggt av ettor och nollor, kan numera räknas till domänerna.

Stockholm 2008-08-30 © Leif Mattsson


 


 

 

 


"Foto med grenar och snömålning" 2008
C-print ,oil on aluminium, 59 x 84 cm, © Andreas Eriksson


"Gula fläckar med leende sten", 2008
oil on aluminum, C-print, 59 x 104 cm, © Andreas Eriksson


Ur serien "Seascapes" akvarell, 62 x 77 cm, 2008
© Tony Cragg

   

Brandström | Christian Larsen | Flach+Thulin | Galleri Andersson Sandström |Galerie Nordenhake |
Mia Sundberg Galleri
| Natalia Goldin Gallery |
Omkonsts startsida


Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com