www.omkonst.com:
Från fyra håll
"Nordiskt sommarljus", Konsthallen i Hishult, 4/7 – 16/8 2009
Text: Thomas Lissing

skriv ut denna text

"West in Me II". 2008, oil on canvas, 161 x 200 cm © Kristina Jansson
Foto: Jean-Babtiste Béranger. Courtesy: Milliken Gallery.

" Curing Wall #lll - Paris". 2006/2007
© Bjørg Taranger.

Nordiskt sommarljus kallas utställningen på konsthallen i Hishult, där fyra nordiska konstnärer bjudits in över sommaren. Av namnet skulle man lätt kunna förvänta sig ett befästande av det skandinaviskt blonda och naturnära måleriet, men icke. Fyra helt olika uttryck samsas i utställningen, kanske med en nordisk signatur men knappast typiska för dessa länder. Och med undantag för en så lyser även ljuset med sin frånvaro.

Kvartetten består av svenska Kristina Jansson, finska Tuula Lehtinen, norska Björg Taranger och danska Merete Barker. Den sistnämnda står för de mörkaste inslagen med sina akrylmålningar i mestadels svart och rött. Tunna lager av färg, nästan som akvarell, men med ett massivt mörker i temat "Visions of Earth". Ingen rolig framtidsbild om man får tro Barker, som frossar i svarta stenöknar, våldsamma vulkanutbrott och sotiga himlar. Det är tungt och samtidigt drabbande tufft. Hon utgör därmed en absolut kontrast till lättheten i Lehtinens blomsterprydda verk. Hon säger sig vilja utmana manligt kontra kvinnligt, men här verkar bara det senare få komma till tals. Ett helt rum med blomsterprydda kuddar och högklackade skor på väggarna, vad sägs om det? Jag gillar det, det är roligt gjort med materialval som överraskar och det är sockersött överdekorerat på gränsen till kitsch. Men med bara kvinnliga attribut som pärlhalsband, läppstiftsmärken, blommor och spetsunderkläder blir det snart lite för mycket av det goda.

Lite lägre profil håller svenska Kristina Jansson med sina spegelmålningar av verkliga miljöer. Norska Björg Taranger sticker av i gänget med sina videoverk. De är mycket små och visar kalejdoskopiska effekter av korta bildsekvenser, med lika korta ljudmattor av mekaniskt slammer och brus. Effekten blir närmast hypnotiskt, med sin repetitiva minimalism.

Kul är att konsthallen i Hishult har så höga ambitioner och att verksamheten hela tiden växer. Så har till exempel flera nya verk tillkommit i skulpturparken, bland annat Eva Bengtssons stora och frodiga keramikskulpturer. Hon ställer även ut mer småskaligt i värdshuset; missa inte det! Ett annat intressant grepp är att konsten börjat sprida sig ut i samhället, just nu till kyrkan på andra sidan vägen. Konstnären Carl Magnus enigmatiska skulpturer i till synes enkla former står på parad utanför kyrkogården. Med sitt stillsamma uttryck och nya formspråk för de en intressant dialog med diabas-obelisker och andra gamla gravvårdar på andra sidan muren. Ett spännande initiativ som troligen kommer att utökas till nästa år.

Hishult 2009-07-23 © Thomas Lissing


 


 

 

 


"Visions of Earth" Acrylic on canvas, 97x130 cm, 2006-2007
© Merete Barker

 


Installation av porslinsskor, närmast "Askungen"
© Tuula Lehtinen

 


"YES-nystan" © Eva Bengtsson (vä). Stod av Carl Magnus (hö)


Konsthallen i Hishult | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com