www.omkonst.se:
KITTLA DEN STELA SKÖNHETEN
Ingela Ihrman, Miss Brunnsviken – Carl Eldhs Ateljémuseum, Stockholm, 11/5–1/10 2023
Text: Leif Mattsson
skriv ut denna text
One Fig, © Ingela Ihrman
(Klicka på bilden för hög upplösning)
The Giant Water Lily amazonica, 2012 © Ingela Ihrman
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Årets utställare i Carl Eldhs Ateljémuseum är Ingela Ihrman (f. 1985), som bland annat visade verk i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2019. Men utmaningen att i den vackra ateljén konfrontera, eller föra ett samtal med, Carl Eldhs monumentala skulpturverk är ingen lätt uppgift. Det blir till en något ojämn dragkamp i vissa delar av presentationen, och här hjälper knappast de stiliserade fjädrarna av härfågeln som spridits ut i lokalerna.
      Vad som dock är intressant i sammanhanget är att Ingela Ihrman egentligen inte tycks vilja skapa direkta konfrontationer med Eldhs verk. Snarare är det som om hon låter dem leva i ett slags parallellt scenrum där Carl Eldhs heroiska nationalromantik lämnas relativt okommenterad.

I rotundran breder den stora jättenäckrosen ut sina sensuellt rosa kronblad. Som en drottning i paraddräkt fyller den ut stora delar av det avspärrade rummet. Och i det större ateljérummet får två fikonhalvor med gigantiska proportioner en huvudroll. De är också rekvisitakläder för den performance som Ingela Ihrman kommer att uppföra med titeln Ett fikon.
      Den återkommande polariteten mellan skönhet och äckel är något som Ihrman själv tar upp i programbladet. Det kunde inte gjorts mer illusoriskt än som i den vackra jättenäckrosen och det tarmliknande inkråmet i det ituskurna fikonet. Äcklet som estetisk essens återkommer även i en stiliserad spya i mosaik i buskarna utanför ateljén.

Queen of Lake Mälaren's Centennial Party, 2023 © Ingela Ihrman

Men som konstnärligt och skulpturalt mest intressant blir det i min mening när man kliver in i den långsmala ateljédelen som vetter mot norr. I en skulptur som sträcker sig ända upp till taket har Ihrman inspirerats av resterna efter blomningen av den mytomspunna kaktusen nattens drottning. Det är tydligt att hon här knappast varit intresserad av blommans legendariska skönhet utan mer fokuserat på efterbörden. Som hon själv uttrycker det har hon velat gestalta "ett efteråt".
       Som en gigantisk svällkropp, tömd på innanmätet tar den med full kraft upp kampen med Carl Eldhs Engelbrektsstaty och andra monumentala verk i salen. Att verket The Queen of the Night Eternelle är utförd av papperspåsar, näsdukar, hackat lin och annat lågstatusmaterial gör bara skulpturen så mycket mer fascinerande. Här träffar Ingela Ihrman helt rätt i balansgången mellan livskraftig prakt och oundviklig död. Här kittlar hon den stela skönheten.

Stockholm 2023-05-22 © Leif Mattsson


 


 

 

 


The Queen of the Night Eternelle, 2023
© Ingela Ihrman
(Klicka på bilden för hög upplösning


Installationsvy med stiliserade vingar av härfågel © Ingela Ihrman

 



Carl Eldhs Ateljémuseum, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com