www.omkonst.se:
GÅ PÅ BIO EFTER KONSTEN
Nisse Johansson, Målningar – Bio Aspen, Hägersten, 23/4–24/5 2024
Text: Susanna Slöör
skriv ut denna text
Bio Aspen, Målningar av Nisse Johansson
(klicka på bilden för hög upplösning)
© Nisse Johansson
(klicka på bilden för hög upplösning)

Bio Aspen i Hägersten utökar sin verksamhet och visar från i vår konst i lokalerna. Första utställare är Nisse Johansson, en målare som gick ut Kungl. Konsthögskolan för ett tiotal år sedan. Jag minns honom särskilt från vårutställningen. Tillsammans med några kamrater visade han ett uppstudsigt måleri tvärt vid sidan av allfarvägen, som betonade att konst kan vara mycket lågmäld och milt subversivt. Den ådran finns intakt. Samtida måleri kan för flera konstnärer i den här generationen även betyda att den tar vägen över motiv som blommor och stilleben.

Hos Nisse Johansson finns intresset för den måleriska gesten, det musikaliska i själva tillkomstarbetet i spelet mellan målning och målare. Här spelas trudelutter som balanserar det meditativa inslaget med slapstick. Man skulle kunna missta måleriet för att vara hängivet tidigare målargiganter som glömdes, exempelvis Maj Arnell eller Birgitta Liljebladh. Den kärleken finns förmodligen också. Men bakom Nisse Johanssons pensel anar man även lusten att utmana etablissemang och det allmänt spekulativa, utbasunerande i stora format, med det motsatta rentav provocerande intima.

Bio Aspen, videodelen

Det är en välgärning att Bio Aspens konstansvariga lyfter fram detta konstnärskap. Nästa utställare är en annan stor favorit, Theodor Forsbeck, vars minnesutställning jag såg på Crum Heaven för något år sedan, se länk nedan.
      En lovande möjlighet är att man möblerat foajén med en mindre salong med rejäl duk och bekväma stolar för att kunna visa videoverk – närmast av Jacob Broms Engblom. Äntligen visas respekt för att detta konstuttryck kräver god teknik och något rejält att sitta i. Det ska bli intressant att följa konstprogrammet framöver, som även kommer inkludera foto.

Stockholm 2024-05-15 © Susanna Slöör

Konstansvariga för Bio Aspen: Alwa Willemark, Martin Fourcade, Mimmi Horrell och Gustav Samrelius.
https://www.bioaspen.se/
https://omkonst.se/23-forsbeck-theodor.shtml


 


 

 

 


© Nisse Johansson

 

 


© Nisse Johansson


Bio Aspen, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com