www.omkonst.se:
EN STUDIE I SMÄRTA OCH FÖRTRÖSTAN
Ulf Rollof, Pairs & Adam Ytterberg Torun och farmor uppe vid Myhrbodarna – CFHILL, Stockholm, 11/1–9/2 2024
Text: Otto Ruin
skriv ut denna text
NAVY & NOAH © Ulf Rollof
(klicka på bild för hög upplösning)
Nordfruns sydsida © Adam Ytterberg
(klicka på bild för hög upplösning)

Hur kan måleriet förmedla och upplösa smärta? Frågan väcks när CFHILL visar Ulf Rollof och Adam Ytterberg. Det stavas nog kommersiell tillfällighet men intill varandra blir de olika konstnärerna till en studie i smärta och förtröstan.

Ulf Rollof visas för femte gången med en ny upplaga av skottverk som med åren blivit till hans signatur. Kulhålen i skottsäkert glas bär spår av en sjukdomssmärta från konstnärens liv. På senare tid har dock måleriet tagit mer plats, framför allt av blommor ur Narcissläktet. Här möts de för första gången vilket har gett utställningsnamnet Pairs. Lidande intill skör skönhet men Rollofs välplacerade skott duckar för klyschor. I NAVY & NOAH eller RED & MICHEL går det att utläsa en abstrakt relation mellan kulhålen som kan översättas till den mellan kronblad och pistill. Snarare än att kontrastera tycks våldet speglas i blommornas form.
       Verken fördunklas ytterligare av mytologin. Ynglingen Narcissus förvandlades till blomman efter att ha förlorat sig i sin spegelbild. Den undersköna Persefone blev bortrövad av Hades när hon plockade Narcisser. Smärta och våld bär spår i det sköna.

Rovdjursleken © Adam Ytterberg

Adam Ytterberg följer upp debuten från ifjol med Torun och farmor uppe vid Myhrbodarna. Titeln är fortsättningen på sagan skriven av konstnären och tavlorna är illustrationer som verk i egen rätt. Barndomsminnen, lust och till viss del kulturhistoria möts här i en sockerstinn mix med det jämtländska (sago-)landskapet som fond. Influenser från serietecknande syns, vilket konstnären beskrivit som en tidig inspiration.
       De egenartade färgstarka scenerna öppnar för frågor om identitet och gränsöverskridande men anspelningarna tenderar åt det dekorativa. De sexuella symbolerna som i Nordfruns Sydsida känns mer tillgjorda än frigjorda. Surrealistiska brännpunkter finns dock, som Fegljuset hälsar på där en naken neontomte (fegljuset) lurtittar på ett par änder som tillagat Le Nouveau-Né II av Brâncusi. Det är ett kompromisslöst, komiskt och voyeuristiskt sätt att ta sig an en ikon.

De båda konstnärernas målningar bär på ett mörker och sammantaget blir det till ett oväntat möte på CFHILL. Den äldre konstnären är säker i formen och förskjuter betydelsen med små medel (monokromt har blivit polykromt glas) när minnena av en fysisk smärta tar form. Ytterberg är mer sökande, men att hitta sig själv är också en fråga för hela livet. Båda finner försoning, den ena i naturen, den andra genom storslagen fantasi. Hoppet finns i måleriet.

Stockholm 2024-01-17 © Otto Ruin


 


 

 

 


Lilac © Ulf Rollof


Fegljuset hälsar på © Adam Ytterberg


CFHILL, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com