www.omkonst.com:
Humor är primärt
Camilla Akraka på Galleri Knäpper+Baumgarten 14/2 – 3/3 2004
Text: Susanna Slöör

Camilla Akraka och Niclas Malmström presenterar den animerade kortfilmen ”Zeth synar” om en självgod filosof som håller en monolog om begreppet humor. Camilla Akraka visar även måleri ”Fru Dells svit” på galleri Knäpper+Baumgarten.


Ur "Zeth synar" animerad kortfilm © Camilla Akraka & Niclas Malmström

Humor behövs ”trots att livet leder mot döden” konstaterar den animerade karaktären ”Zeth”, som lyckas att med perfekt tajmning föra den teatrala monologen till nya höjder. Hans cynismer omsätts praktiskt och drastiskt under resonemangets gång i visuell form. Monologen som utspelas i en 3D-animerad aula bygger på en intervju med Lars-Erik Hjertström Lappalainen. ”Zeth” spelas av Yngve Dahlberg.

Camilla Akraka och Niclas Malmströms välgjorda kortfilm använder ett slags collageteknik, där spelfilm används som underlag för både två- och tredimensionella animeringar. Resultatet blir en blandning mellan datorspel, ”cartoon” och teater. Där de olika uttrycken bidrar med sina specialiteter. En tecknad gris och en clown trollas fram ur ”Zeths” händer vid behov. Filmskaparna har mycket känsligt och snillrikt tagit tillvara på de ”effekter” som språket kan ge och förstärker huvudpersonens uttalanden med visuella utropstecken. Bildspråket som används i filmen återkommer till viss del i Camilla Akrakas målningar, där hon blandar fotorealistsiska inslag med linjeteckning och transparenta skikt som härmar utseenden från datorvärlden.

Stockholm 2004-02-16 © Susanna Slöör


Kort om Camilla Akraka: Konsthögskolan 1995-2001. Har ställt ut ”Fatima” en tecknad kortfilm på filmfestivalerna i Göteborg och Annecy 2002 samt på Action Works i Stockholm 2003. Och installationen ”Ett strålande humör” på Väsby konsthall 2002.

Angelika Knäpper Gallery, Stockholm

Tillbaka till startsidan för omkonst

 

skriv ut denna text