::startsida ::sök ::arkiv ::vår policy ::prenumerera ::annonsera ::länkar ::kontakt

www.omkonst.com:
Galleri Gunnar Olsson i nya lokaler
Galleri Gunnar Olsson, Norrmalmstorg 2, Stockholm
Text: Leif Mattsson

Att prata med gallerist Gunnar Olsson är mycket välgörande då samtalet alltid får en optimistisk vändning. Han är en genuin konstälskare, fjärran från all bitterhet, som nu åter tar ett kliv framåt och exponerar sin konst på väl tilltagna ytor vid Norrmalmstorg.


Gallerist Gunnar Olsson

I Susanna Slöörs intervju med Gunnar Olsson från oktober 2002 (se arkivet) poängterar Gunnar Olsson att han sysslar med "andliga ting" även om man naturligtvis inte kan bortse från den materiella sidan av galleriverksamheten. Han säger vidare att det inte var den affärsmässiga delen av konsten som drog honom till branschen. När han nu öppnar sitt galleri i nya lokaler vid Norrmalmstorg är det således inte i första hand av ekonomiska skäl. Försäljningen har inte varit problemet med de varierade gallerilösningarna under de senaste åren. Det tycks snarare som om han lidit av att inte kunnat exponera sina konstnärer på det sätt de förtjänat. Nu önskar han återgälda detta med drygt fyrahundra kvadratmeter utställningsyta, mitt i centrala Stockholm.

Galleriet ligger i den gamla anrika banklokalen som under några dagar i september 1973 fick världens blickar riktade mot sig. Detta i samband med det kriminalhistoriskt omvälvande bankrån då begreppet "Stockholmssyndromet" myntades. Bankverksamheten upphörde småningom och numera anar man knappast lokalens historia, förutom möjligen i de pompösa kolonnerna.

Så sent som under försommaren blev allt klart med den nya lokalen. Gunnar Olsson hade då under en viss tid undersökt möjligheterna att dela utrymme med flera andra gallerister. Det hela föll till slut på projektets komplexitet och Olsson står nu med fantastiska exponeringsytor som han knappast får några problem att fylla. I den första utställningen får Sigrid Sandström breda ut sig mer än under förra utställningen i januari 2003 (se recension i Omkonsts arkiv). Under hösten kommer lokalen även att rymma utställningar av bl.a. Harald Lyth, Per Nicklasson, Elisabet Oscarsson och Johan Scott.

Redaktionen på Omkonst önskar Gunnar Olsson lycka till med sin nya satsning och ser det som mycket glädjande att konsten fått ytterligare en värdig yta att möta sin publik på.

Stockholm 2004-09-02 © Leif Mattsson


Länk till Galleri Olsson | Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text