www.omkonst.com:
Barnets öga och tiden
Pontus Raud, Konstnärshuset, Stora Galleriet 24/3 – 24/4, 2005
Text: Leif Mattsson

Barnets oskyldiga krigslekar möter William Morris mönsterestetik i Pontus Rauds nya målningar. Den sociala patosen från Morris finns kanske där, men huvudsakligen skapar målningarna en förnimmelsebrygga till barndomens värld.

skriv ut denna text

En bilds sammantagna uttryck är inte alltid summan av dess ingående element. Kanske en självklarhet, men så påtaglig vid mötet med Pontus Rauds nya målningar på Konstnärshusets stora galleri. Där krockar pojkvärldens leksakskrig i form av avmålade miniatyrsoldater, med dekorativa mönster inspirerade av engelsmannen William Morris verk. De ornamentala slingorna kontrasteras mot oskärpans mjukhet. En oskärpa skapad av ett tänkt kameraögas korta skärpedjup och som ger intryck av en innesluten glaskupevärld som endast kan vara barnets. Vi lånar alltså barnets ögon, ser soldaterna på fälttåg på mammas "Morris-duk" och förflyttas in i en minnesvirvel av förfluten tid. För ett kort ögonblick får soldaterna på bordduken utföra sitt i barnets ögon stolta yrke, långt från verklighetens vidriga hantverk.

Pontus Raud kallar målningarna kort och gott för "stilleben". En märklig namngivning kanske, med tanke på de oortodoxa stillebenutensilierna, men självklar om man ser till Rauds uppenbara strävan mot associativa kullerbyttor. Hans användande av tekniska finesser som oskärpa är endast ett sätt att fjärma sig från enkeltanken och snabbförlösningen. Jag har sett honom använda oskärpa förr, men i detta sammanhang blir den mer än endast suddig materia; här skapas ett dramatiskt och suggestivt värdeperspektiv.
Bruket av mönster, inspirerade från William Morris och Arts and Crafts Movement, tror jag mer skall tas som ett estetiskt lån än som en programförklaring. I bilderna återfinns inga andra tydliga referenser till Morris socialt inriktade gärning. De slingrande bladmönstren bildar dock en intressant och njutbar motpol till de lite klumpigt gjutna plastfigurerna. Att de senare är just soldater och inte lantbrukare, poliser eller brandmän är naturligtvis ett medvetet val.

Stockholm 2005-04-02 © Leif Mattsson

Konstnärshuset | Pontus Rauds hemsida | Startsida Omkonst


 


 

 

 


"Stilleben" 140 x 140 © Pontus Raud


"Stilleben" 140 x 140 © Pontus Raud