www.omkonst.com:
Sommar vid insjön
Irina Gebuhr, sommarfrimärken 2006, Posten
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
     

Konst för plånboken i dubbel bemärkelse, både till priset och storleken, går nu att inköpa i närmaste kiosk. I år har konstnären Irina Gebuhr fått uppdraget att utforma Postens sommarfrimärken. Det har resulterat i en svit av fyra klisterfrimärken samt ett vanligt märke på rulle.
     Detta är en satsning som man gärna uppmuntrar med önskan om att den följs upp med fler engagemang för konstnärer framöver.

"Sommar vid insjön" heter serien och den handlar mindre om människans förhållande till naturen än om mötena mellan de närvarande figurerna.      Igenkännbara från Gebuhrs sedvanliga dramer är lilla Lisa och tanten med prickig klänning. Möjligen är det även tant Fritzi som varsamt ror över nattstilla vatten medan hennes vän vittjar eller lägger ut nät. Älgen i motljus blickar mot de sjalklädda kvinnorna med prickig picknickkorg vid strandkanten.
     Den svenska sommarskymningen filtreras genom fler än en kultur. Hunden, grodan och andfamiljen är tysta vittnen till människornas vattenlekar.
     Det lilla formatet har inte hindrat Gebuhr från att skänka bilderna en karaktär av monumentala drömspel kring sommaren, så som den bevaras i minnet och förstärks i fantasin.

Stockholm 2006-06-17 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"Sommar vid insjön" Postens sommarfrimärken 2006
© Irina Gebuhr


"Sommar vid insjön" Postens sommarfrimärken 2006
© Irina Gebuhr

   
Omkonsts startsida

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: