www.omkonst.com:
Förvandlingen
Maria Johansson, Galleri Anders Lundmark, 27/4 - 20/5, 2006
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
     

I Franz Kafkas novell "Förvandlingen" vaknar Gregor Samsa upp en morgon förvandlad till en skalbagge. Själva metamorfosen beskrivs inte i boken, endast processens absurda slutprodukt - en insekt.

I Maria Johanssons två animerade filmer är det däremot själva förvandlingen som tycks vara huvudsaken. Inför hennes sammanställning av morfade* leksaksdjur, som mjukt tranformeras från den ena formen till det andra, upplevs igenkännandets blixtsnabba triumfer. Man anar kanske att kattungen skall bli till en fisk, men i de olika mellanstegen skapas märkvärdiga blandformer som får en att undra i vad kattlikheten eller fisklikheten består.
     I den andra filmen, där teckningar av människor och djur genomgår en liknande metamorfos, förhöjs verkets komplikationsnivå. Dels är det naturligtvis intressant med de olika symboliska tolkningsmöjligheterna: människan som förvandlas till en ren, till exempel. Dels skapar inslaget av de påtagligt handgjorda och ofta klotterartade teckningarna en grad av omedelbarhet och närhet till tanken - konstnärens tanke vill säga.

Båda animeringarna är mycket suggestiva, delvis på grund av de overkliga och närmast surrealistiska verklighetsbeskrivningar som morfningen åstadkommer.
     I de övriga verken på uställningen är det inte den stillsamma suggestionen som i första hand eftersträvas. I assemblagen med ansiktsmålade kartonger, som på sitt huvud bär små iscensatta dramer med plastfigurer, går tanken snarast till barnets allvarsamma lekar. Eller kanske till dataspelsvärldens simulerade världar, där ställföreträdande personligheter och utbytbara alter egon skapar oändliga valmöjligheter.
     Återkommande i alla verken, även i teckningarna i första salen, är en fascination över potentialen i leksaksvärldens skenbart enkla och förföriskt gulliga former. I varje sött litet mjukdjur vilar fröet till ett monster, vilket ger Maria Johansson ett dynamiskt persongalleri att fylla sin teater med.

Stockholm 2006-05-02 © Leif Mattsson

* Morfning: en digital teknik som, på ett kontrollerat sätt, gradvis förvandlar en form till en annan.


 


 

 

 


Ur "Fantomen", animation © Maria Johansson


Ur "BeautyBeast", animation © Maria Johansson

   
Galleri Anders Lundmark | Omkonsts startsida

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):  
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: