www.omkonst.com:
Final på Galleri Kavaletten
Bo Swensson och KG Bejemark, Galleri Kavaletten, 6/5– 21/5, 2006
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
     

Sedan 1973 har Johan Wallin drivit Galleri Kavaletten, först i Uppsala och från 1995 i Stockholm. Nu avslutas galleriets verksamhet med en final som knyter an till den första utställningen för trettiotre år sedan.

De två konstnärer som Johan Wallin inledde sin galleriverksamhet med, 1973, var Bo Swensson och KG Bejemark. Att därför avsluta med samma konstnärer kan kännas naturligt efter en lång och omfattande verksamhet.
     Helt upphör inte Johan Wallin med sin arbete. En utställning på Konstakademien med Erland Cullberg kommer så småningom och dessutom finns det några andra konstprojekt som fortsätter att engagera.

Finalutställningen med Swensson och Bejemark är nog så intressant. Det var inte så länge sedan Bo Swensson visades på Konstakademiens Galleri Öst, men jag tycker mig på Galleri Kavaletten se en delvis ny ton i vissa av verken. Det sedan tidigare närmast signummässiga röd-grön-ackordet har i flera fall fått ge vika för en mer sammansatt färgbehandling, som i "San Remo", där konstnärens förbestämda intentioner tycks kullkastade av målningens egen ordning. Resultatet ger ett överraskande orent färgackord som känns mer oavslutat, men också mer utmanande.

KG Bejemark avled tyvärr år 2000, men i det urval som här presenteras ser man med vilken distinkt känslighet han ofta arbetade. Portättet av Greta Garbo är ett av de intressantaste jag sett av henne. Här ligger inte fokus på den filmstjärneglittrande ytan, utan på den formmässigt komplicerade strukturen som implicerar en sammansatt personlighet.

Slutligen vill vi på Omkonst tacka Johan Wallin för alla givande utställningar under åren. Galleri Kavaletten har varit ett vattenhål för konstälskare som är intresserade av ett poetiskt syftande måleri. Med sorg i hjärtat ser vi att dessa nu blivit av med ännu ett forum.

Stockholm 2006-05-11 © Leif Mattsson


 


 

 

 


"Garbo" © KG Bejemark


"San Remo I " © Bo Swensson

   
Galleri Kavaletten | Omkonsts startsida

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: