www.omkonst.com:
Stafetten fortsätter på Malmö Konsthall
Malm 2, Malmö Konsthall, 9/9 - 5/11 2006
Text: Nicolas Hansson
"Atom U-båd", 2004,
filt, 45x40x10cm
© Andreas Schulenburg

"Protagonist", 2005, arbetsoverall, slipsar, inglasat foto, spånskivor mm. 180x150 cm
© Leif Holmstrand

Tiden går och det är dags för nästa Malm-utställning, en stafettutställning som säger sig ta tempen på det som händer här och nu i Öresundsregionen. En titt på förra utställningens deltagarlista och årets startfält visar att det blev ungefär som man befarade: att kompisar väljer kompisar. Det är i och för sig i sammanhanget inget fel med det. Nätverkande och relationsbyggande kan vara mer lyckat än att en självutnämnd upplyst smakdomare ska avgöra vem och vad som är intressantast i regionen. Men tyvärr har en konsekvens blivit att helheten i själva produktionen upplevs som stel, lösryckt och flack. Det är alldeles uppenbart att det saknats en curator som på ett självklart sätt sätter ned foten och visar var skåpet ska stå.
 
I besvikelsens epicentrum ger sig dock en gammal bekant till känna. Andreas Schulenburgs exploderande atomubåt i filt såg jag på det Kgl. Danske Kunstakademi för snart två år sedan. Filttygets tilltalande egenskaper och Schulenburgs rättframma formkänsla är en mästerlig kombination. 
Han har en förmåga att gestalta en lättillgänglig existentialism och en psykisk spänning med sin skulpturala grammatik. Jag minns den egna upprymdheten och fjärilarna i magen för två år sedan. Så är det än idag.
      Leif Holmstrands textila skulpturer är som alltid inåtvända och extrema, men upplevs ändå som yttersta kongeniala med vår tid. Trots det obehagliga och anonyma är det ändå alltför välbekant. Holmstrand är distanserad utan att tappa greppet om åskådaren. Det dialogiska utmanar gränser och skapar samspel mellan konstnär och åskådare. Leif Holmstrand är enligt min uppfattning en av de intressantaste konstnärer vi har i Sverige idag.

"Brobdingnag" 2006
Vänster stillbild ur polarisations 3D animation, ca 4 min loop, 150x200cm
© David Krantz

Utställningens främsta verk står den Malmöbaserade konstnären David Krantz för. I det tredimensionella Brobdingnag (2006) har han skapat ett fantastiskt mikrosamhälle med insekter i skogsmiljö. Trots det uppenbart förföriska känsloläget är det både en roande och oroande värld som sluter sig om betraktaren. Den illusoriska konkretionen i ljud och bild skapar ett stycke udda naturlyrik.
      Jag hade också kunnat lägga fram många goda ord om Truls Melins bidrag, men det hade inte förändrat helhetsintrycket av utställningen. Det är inte de enskilda verkens eller konstnärernas fel. Det är hög nivå på flera verk. Även det som är mindre beaktansvärt i utställningen är ändå bättre än det mesta som visas idag.  Problemet ligger i om det är de deltagande konstnärerna som skall utgöra fokus, eller den övergripande idén? Man lyckas dribbla bort sig trots kvalitativa förutsättningar. Önskvärt: lite mer lekstuga, lite högre ambitioner, mer rop och mindre viskningar.

Malmö 2006-10-02 © Nicolas Hansson

Årets deltagande konstnärer är:
Ulf Carlsson (SE), Ylva Friberg (SE), Leif Holmstrand (SE),
Peter Holst Henckel (DK), Sophia Kalkau (DK), David Krantz (SE), Truls Melin
(SE), Julie Nord (DK), Hans Scherer (SE), Tina Scherzberg (DK), Andreas
Schulenburg (DK) och Eva Steen Christensen (DK).

Malmö Konsthall | Omkonsts startsida


KOMMENTERA ARTIKELN (endast redaktionen kan läsa ditt inlägg)
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen:

      
skriv ut denna text