www.omkonst.com:
Raffinerade tvetydigheter
Christian Pontus Andersson, AEREA, Hudiksvallsgatan 8, Sthlm, 18/10 - 18/11 2007  
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text

Stundtals blir rädslan inför det bortommöjliga ett ogenomträngligt hinder för den experimentlystne. Så inte för Christian Pontus Andersson. Han väljer istället ett svårhanterligt material som porslin. Men så är han också nyligen utexaminerad från Konstfackskolans linje för keramik och glas.

När jag första gången mötte hans märkliga sammanställningar av androgyna porslinsfigurer, på Konstfacks vårutställning 2007, blev jag djupt fascinerad över både den tekniska såväl som den estetiska nivån. Där bjöds på en utsökt raffinerad och samtidigt i sin perfektion närmast frånstötande finish.
     På AEREA, ett av de senaste galleritillskotten på Hudiksvallsgatan, visar Christian Pontus Andersson en mer sammansatt och ytterligare renodlad presentation. Hyllningen till "den sköna ungdomliga formen" som manifesteras i de vältrimmade kropparna är dock densamma, men estetiken är här så hårt skruvad att den avväpnar högstämdheten i själva formspråket.

Ömkansvärd, likt en korsfäst Kristusfigur hänger en man från taket i grön bagarmössa, silkiga puffbyxor och åtsittande benkläder. Det skulle kunna vara ett blasfemiskt skämt, men intrycket är det motsatta: skulpturen utstrålar ett djupt allvar.
      I verket "Off Hunting (for sorrows)" intar en grupp på sju luftakrobater en triangulär formation. Kroppsbeskrivningen påminner om den i trettiotalets propagandafilmer eller möjligen en Ester Williams-show. Det är kitschigt men samtidigt stringent i sitt formspråk.
      I nästa verk finner man en snarlik kroppsform men här dold i en dragqueens skepnad. Figuren som böjer sig förföriskt framåt är iförd en voluminös damperuk, korsett och tajta minitrosor.
      Det homoerotiska anslaget är här liksom i flera av de övriga verken högst påtagligt, vilket tillsammans med kontrasten mellan figurernas extravaganta skepnad och det fragila material de är utförda i, öppnar för intressanta uttolkningar där tvetydighet är nyckelordet.

Stockholm 2007-10-24 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Utsnitt av "Off Hunting (for sorrows)" porslin
© Christian Pontus Andersson


"Resting to transform" lackad porslin
© Christian Pontus Andersson

   
AEREA | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com