www.omkonst.com:
Tomrummet får gestalt
Malena Johansson, Mors Mössa, Göteborg, 17/11 - 16/12 2007  
Text: Margareta Persson

skriv ut denna text

Det är en spännande debut Malena Johansson gör på Galleri Mors Mössa i Göteborg. Hennes språk är återhållsamt, subtilt och fordrande. Hon arbetar med små, nästan osynliga medel i form av ingrepp i vardagliga föremål. Målningen på bordsskivan i ett av de titellösa verken känns närmast som en skugga som fått ett paradoxalt ljus genom lampan monterad ovanför. Lampans bruntonade skärm avslutas med fransar som man så småningom upptäcker också under bordet. Jag kommer osökt att tänka på Rachel Whiteread och hennes avgjutningar av pallars och bords inre, men Malena Johansson gör egentligen något helt annat. Hon fogar samman. Sammanför det åtskilda, för att vi ska uppleva helheten. Fransarna bildar tillsammans en sfär i genomskärning, vilken också är lampans form.

I galleriets inre rum finns två verk i form av en byrå och ett enkelt köksbord. Malena Johansson har gett byrån en ljust grå ton och över den lagt en vit duk av gles linneväv. På byrån står en itudelad kopp på en bit som passats in som en intarsiainläggning. Passningen är god men den avvikande färgen avslöjar ingreppet. Absurt nog har även duken sågats itu där den skulle ha täckt sammanfogningen. Låter man så blicken vandra vidare till det andra verket i form av ett vitt köksbord upptäcker man att det är just den dukbiten som täcker den där infogade biten från den grå byrån och där finns återstoden av den halva koppen. Det utförda ingreppet blir lätt surrealistiskt i sin absurditet men man anar också en vilja att gestalta någonting förlorat. Att återupprätta genom att återanvända det förlorade.

I ett hörn av galleriet hägrar en kub. Transparent och liksom insvept i dimma samtidigt. Ett verk som Malena Johansson oväntat kallar ”predator”. Närvaron av en tredimensionell kropp är så påtaglig att jag vill gå fram och känna på den, ta på den, men där finns bara luft. Själva tomrummet har fått gestalt, åstadkommet genom en väl avstämd målning av galleriets ena hörn.Tala om illusionism! Men också om poesi, längtan och ljus. Eller är den immateriella kuben kamouflage för någonting helt annat? Predator är beteckningen på ett djur som lever av rov…

Göteborg 2007-12-05 © Margareta Persson


 


 

 

 


© Malena Johansson


© Malena Johansson


© Malena Johansson. Foto: Nicklas Karpaty

   
Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com