www.omkonst.com:
Mellan absurditet och innerlighet
Boknytt: Christer Themptander, Brainstorming - 33 vykort i tiden, Bokförlaget Mormor
Utställning: Grafiska sällskapet,  6/9 - 30/9 2007
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text

I dagarna utkommer Christer Themptanders vykortsbok "Brainstorming - trettiotre vykort i tiden" på bokförlaget Mormor. Bilderna kan ses i Grafiska sällskapets lokaler vid Slussen under september.

Christer Themptander är en av de få konstnärer som överlevt tidens cykliska modeväxlingar sedan den politiska konstens storhetstid på sjuttiotalet. Med den äran får man tillägga. Hans bilder är ett slags konstnärligt hard core - rakt i solar plexus på allt inställsamt bildmakeri.
      Men man misstar sig om man ser honom som en politisk pragmatiker; han verkar måttligt intresserad av dagspolitiska poänger, och inte heller av provokationen i sig. Visst smyger han i sviten "Brainstorming" in en bild på Reinfeldt med texten "löskokt", men det hör inte till vanligheterna med liknande dagsaktuella inslag. Innehållet är oftare av en mer allmänmänsklig och stundtals lätt tragikomisk karaktär, som i vykorten "Lagom kontakt önskas tack" och "Personligt: mullig dam söker villig fettsugare".

Likt föregångarna i tjugo- och trettiotalets Tyskland är det användandet av bildelement med lågstatusnivå som förhindrar en alltför entydigt estetisk tolkning. Kopiatorn går varm hos Themptander som det verkar, efterlämnande tydliga spår av sitt grova raster. I flera fall tycks det som om bilderna manglats genom maskinen ett flertal gånger, ända tills bruset blivit en del av själva figurerna. Detta skapar en distansering som ibland står i bjärt kontrast till det förmedlade innehållet. Och kanske är det i just där som humorn uppstår - på ett rangligt brospann mellan absurditet och innerlighet.

Stockholm 2007-09-05 © Leif Mattsson


 


 

 

 


"Nu kan jag äntligen höra vad jag tänker" 2002
© Christer Themptander


"Vad vore livet utan parabol" 1999
© Christer Themptander

   
Grafiska sällskapet | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com