www.omkonst.com:
Den undflyende regeln
Olle Schmidt, Galleri Niklas Belenius, Stockholm, 30/8 – 14/9 2008
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

Spelplaner, scener och dunkla regler utan anvisning dyker titt som tätt upp som viktiga igångsättare för dagens målare. Å ena sidan finns de där för att skapa gränser och trygghet. Å andra sidan upplöser de eller hindrar en entydig beskrivning av sakernas tillstånd. För den figurativt orienterade bildmakaren fungerar de som trampoliner mellan olika bildmässiga nivåer. Ofta finns skämtet eller den absurda knorren närvarande, men sällan vet man varför fnisset framkallas eller mungipornas uppåtriktade vinklar stelnar till en tom grimas.

Olle Schmidt arbetar vant med dessa redskap och utsätter betraktaren för till synes meningslösa spelritualer utan uppenbart syfte eller konkreta deltagare. Det ligger nära tillhands att uppfatta de oartikulerade bildberättelserna som metaforer för den alltmer svårforcerade vardag och verklighet som omger oss. Titlar som "Vägvisarens kod", "Grusade planer" och "Nya regler" verkar lika upplysande som byråkratens självgenererande blanketter eller ränteguruns motsägelsefulla prognoser.

Inne på galleriets kontor hänger en svit mindre målningar utan titel, som fungerar som en klurig pendang till de alienationsmättade stämningarna som de större kompositionerna ute i ljuset bjuder på. "Det går över", låter en i färgmaterien insnärjd figur oss få veta. Riktigt vad vi lär slippa må vara oklart, och vad som ersätter är om möjligt ännu dunklare.
Olle Schmidts muntra dystopier tillhör ett tämligen tydligt utmejslat spår längs vilket många bildmakare färdas idag. Men jag fastnar för den lekfulla tonen och att uttrycket sammantaget inte känns alltför tryggt och färdigt.

Stockholm 2008-09-04 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"Utan titel", © Olle Schmidt


"Grusade planer", © Olle Schmidt

   
Galleri Niklas Belenius | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com