www.omkonst.com:
Vildmarksrebellen
Kalle Leino, Susanne Pettersson Gallery, Stockholm, 5/11 – 28/11 2009
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
"Valaan pyytäjä (Valfångare)" © Kalle Leino Metsä (Skogen) © Kalle Leino  

Under hösten har Stockholms konstintresserade haft flera möjligheter att stifta bekantskap med finländskt samtidsmåleri. Nina Roos på Moderna Museet och samlingen mönstrad av Galleri Anhava i Konstakademiens salar kan nämnas. På Susanne Pettersson Gallery ges nu möjligheten att möta en debutant, Kalle Leino, som tillbringar sitt sjunde år på Konstakademin i Helsingfors som utbytesstudent på Konsthögskolan i Stockholm.

Den spontanistiska och punkiga uttrycksfullhet som Kalle Leino ger uttryck för går naturligtvis att foga in i en väl inarbetad tradition. Det hindrar inte att måleriet genomsyras av en friskhet och nyfikenhet som är entusiasmerande. Vildmarken och granskogarnas täta mystik befolkas av väsen, fantasifoster och eruptiva demoner som återigen avslöjar att vi ser och upplever genom att minnas och förse tillvarons olika företeelser med mänskliga egenskaper.


 


 

 

 

     Med lätthet stryks spelplanen upp och bildar atmosfär och vida vidder. Händelser och figurer penslas fram med spasmodisk friskhet och ser ut att kunna försvinna ut ur bilden om man inte ständigt fixerar dem med blicken.

Lättheten och kraften som Kalle Leino uppvisar är knappast nybörjarens och avslöjar en målare med tycke för experimenten och utforskandet av såväl äldre som nyare källor. Lite ryckig och ojämn blir därför utställningen, vilket är nästan nödvändigt om man strävar efter att ta vara på och utveckla stundens infall. Berättelserna skulle kunna tillhöra de eviga myterna om livets övergångsfaser. Ylande vargar, valfångare och den förtrollade skogen är fortsatt naturliga inslag i sagomakandet som bygger ett liv.

Stockholm 2009-11-11 © Susanna Slöör


Susanne Pettersson Gallery| Omkonsts startsida


 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com