www.omkonst.com:
Ulf Linde 80 år
Ulf Linde fyller 80 år, 15/4 2009
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

I näst sista kapitlet i memoarerna ”Från kart till fallfrukt” som utkom hösten 2008 finns en innerlig beskrivning av kärleken till Karl Johan-svamp. På sensommaren utspelas en filosofisk batalj i svampskogen, där varje liten enskild hatt och fot plötsligt låter sig förenas till en gemensam verklighet. De enskilda svamparna kan vara små eller stora, ha tjock eller smal fot och vara ljusa eller mörka. Det blir en Karl Johan oavsett utseende.
     ”Hela året är jag nominalist, men i augusti och september har jag svårt att värja mig mot den tanken att ett allmänbegrepp – som Karl Johan – inte skulle vara verkligt.”

Något liknande skulle kunna formuleras om konsten i Ulf Lindes värld. Fylld av kärlek till och intresse för konstnären och det enskilda verket, uppstår emellanåt undret att något i allmänhet kan kallas konst – bra konst. Vi är många som i Ulf Lindes texter fått ta del av transformeringen och under en svindlande sekund blivit varse när den skillnaden plötsligt uppstår.

Redaktionen för Omkonst ber att få framföra sina hjärtliga gratulationer till Ulf Linde på 80-årsdagen den 15 april 2009. Vibrafonist, konstkritiker, essäist, professor, intendent samt ledamot av två akademier, konstens och den svenska.

Stockholm 2009-04-15 © Susanna Slöör


 


 

 

 


Foto: Ulla Montan


Läs Ulf Lindes essä som ingår i projektet ”Om tillståndet i konsten”>>
   
Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com