www.omkonst.com:
Marknadsdags
Supermarket, Clarion Hotel, Stockholm, 13/2 - 15/2 2009
Market, Konstakademien, Stockholm, 13/2 - 15/2 2009
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
© Candyland © Annika Ström © Fredrik Wretman

Vem hade för fyra år sedan trott att konstnärsdrivna Minimarket skulle växa om de etablerade galleristernas Market och bli Stockholms och Sveriges största konstmässa, Supermarket. Med ett drygt 50-tal engagerade utställare och med stöd av Clarion Hotel, som upplåtit hotellets konferensavdelning till projektet, har man i år lyckats med bedriften och därmed fått en värdig inramning.
     Market med sina cirka 30 utställare har i år bjudit in en handfull yngre gallerister samt öppnat för specialprojektet Market At Large, specialpresentationer av konstnärer utanför båsen. Konstakademien med dess suveräna läge sätter lokalmässigt dock stopp för alltför stora vidlyftigheter. Taket nåddes i stort sett första gången Market dök upp, och årets evenemang är sig tämligen likt. Här bjuds på smakprov av god kvalitet samt aptitretare om vad som dyker upp på gallerierna så småningom.

Som representant för pressen skulle man dock önska bättre disciplin från bägge mässornas sida. Pressvisning innebär i mina ögon att mässan är färdigställd, d.v.s. att konsten är på plats och enkel service som galleriskyltar och verkspresentationer likaså. På Supermarket var tyvärr lite väl lite av konsten synliggjord och på Market saknades orienteringsskyltarna. Men båda mässorna kommer säkert att bli givande utflyktsmål i helgen. Man anar att de konstnärsdrivna galleriernas smittande entusiasm och anarkistiska estetik kommer att lyfta hotellets annars propra konferensutrymmen till oanade höjder.
     Barn i alla åldrar kan bada i pengar hos Candyland, och de yngre av dem kan pyssla själva på underavdelningen Dream Market. Min favorit som dessutom hade det mesta klart i tid är Nationalgalleriet. Under rubriken ”Krisextra” bjuder galleriets konstnärer på krisvaror till synnerligen plånboksvänliga priser. Även på Market harangeras hoppfullt de bistrare tiderna av Ulrika Sparre och Annika Ström. De bjuder på kärnfull poesi på ljusskylt och duk: ”Tomorrow is a new day and I am already there” samt ”Allt kommer nog att bli bra”.

Stockholm 2009-02-13 © Susanna Slöör


 


 

 

 


© Karin Wikström © Tony Matelli

© Charlotte Gyllenhammar

© Hans Lannér © Viktor Kopp

Interiör från Supermarket, FrideyMickel, Berlin

 

Supermarket |Market |Omkonsts startsida


Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com