www.omkonst.com:
Pressade män i perfekt formation
Nytt verk av Christian Pontus Andersson på motionsanläggningen campus1477-Blåsenhus vid Uppsala universitet, för Statens Konstråd 2010
Text: Hanna Stahle

skriv ut denna text
"A Joyful Troop of Perfection, with Crying Sensitive Hearts" © Konstnär: Christian Pontus Andersson, Fotograf: Michael Perlmutter

Med mörka ringar under ögonen och glasartad blick går de sju ynglingarna helt upp i sin uppgift. De är stöpta i samma form, liksom klonade, men deras sköra ansiktsuttryck får mig ändå att uppfatta dem som individer med egna känslor som sipprar fram genom den disciplinerade fasaden. Christian Pontus Anderssons laddar sina skulpturer med motsättningar.

De unga männens armar är stramt sträckta rakt ut åt sidorna, som flygplansvingar att upphäva tyngdlagen med. I plågad koncentration svävar de högt i tunna vajrar och bildar en geometrisk formation med riktning mot entrédörren och fasadens stora glasparti. Med stora uppsvullna huvudbonader, höga vita strumpor och handskar liknar de superhjältar med sina flerfunktionella dräkter, utnämnda till gudar, axlande sin börda. Figurernas utsatthet ökar genom att motionsanläggningens lokal har en sådan kylig färgsättning. Likt drillade sovjetiska elitgymnaster förmedlar de på samma gång beundran inför kroppslig fulländning som kritik mot idrottens ibland omänskliga kroppskultur.


 


 

 

 

Gestalterna var ursprungligen nakna. Men efter diskussioner med brukarna som var tveksamma till de bara snopparna så har de fått hudfärgade badbyxor på sig. Och då blir det en smula löjligt tycker jag.
      Hela konsthistorien kryllar av nakna figurer och i Sveriges städer syns nakna dam- och herrskulpturer överallt. Vad är det för skillnad och vad ängslas man över nu helt plötsligt? Konstnären och Konstrådet gör inte någon hemlighet av hur proceduren gått till men man kan undra om inte påklädningen förtar något av verkets styrka, det absurda i dess allvar?  Kanske hade det varit bättre att inte veta, men kan hända fattar universitetet mod och avtäcker nakenbadarna när våren kommer på allvar.

Uppsala 2010-04-07 © Hanna Stahle


Statens Konstråd | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com