www.omkonst.com:
Ostyriga vargar med fågelflax
Nytt verk av Linn Fernström på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona. Statens konstråd 2010
Text: Hanna Stahle

skriv ut denna text
“Vargstyrning” © Linn Fernström/BUS 2010. Foto: Natasja Jovic.

"Vargstyrning" heter väggmålningen av Linn Fernström som tagit plats i ett stort trapprum på Blekinge Tekniska Högskola.
     En flicka i blomsmyckad klänning står som en domptör på en stege och håller en grupp vargar i lösa trådar. Hennes ansikte utstrålar ett inåtvänt lugn som om hon hade full kontroll över flocken. Men vargarna är allt annat än väldresserade, de tumlar runt, kopulerar och kivas, somliga flyktigt upplösta i väggens vita bakgrund.
     Trots djurens aktivitet är det svårt att se dem som mer levande än inklistrade urklipp hämtade ur någon broschyr från Skansen. De avhuggna huvudena finns förstås med som något av Fernströms firmastämpel.


 


 

 

 

Vargarnas kaos är ställda i kontrast till flickans ordning, men någon vidare kommunikation dem emellan är svår att utläsa. Med vargarna i lagom lösa tyglar ser hon istället ut att tålmodigt invänta flockens koncentration som en klok skolfröken.
     Runt flickan och vargarna flaxar också en mängd undulater i dekorativa, matchade färger, söta som bokmärken. Det påminner om bilden av Askungens balklänning som sys av de hjälpande småfåglarna. Men Fernströms undulater sysslar inte med sömnadens flit. Retfullt fria visar de upp sina flygkonster, till synes helt utan annat syfte än till lust och fägring.

Karlskrona 2010-10-26 © Hanna Stahle


Statens Konstråd | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com