www.omkonst.com:
Livekritik på Moderna Museet
"Öppen kritik" arrangerad av föreningen Open Critic, Moderna Museet, Stockholm, 16/2 2010
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
Ett åttiotal personer hade samlats för att lyssna på Öppen kritik på Moderna Museet.

Till den andra omgången av Öppen kritik stod Moderna Museet värd. Att en av utställningarna som behandlades var museets egen "Lee Lozano" var dock en ren tillfällighet. Det är de deltagande kritikerna som väljer utställningar, utan hänsyn till var seminariet hålls.

Jämfört med förra seminariet (i november på Liljevalchs) var besökarna något färre. Men de som trotsat kylan och tagit sig till Moderna Museet på tisdagskvällen fick en dryg halvannan timme av levande och bitvis ganska vass kritik.
     Men ett problem som jag ser det är det faktum att de deltagande kritikerna tillsammans fått välja utställningar. De är således redan initialt på "hemmaplan" och behöver knappast riskera att konfronteras med någon ovälkommen problematik. Konsensus är inget underhållande koncept för en offentlig diskussion, så kanske bör Open Critics styrelse ta sig en funderare på sammansättningen av kritiker och valet av utställningar till nästa omgång.

Inför Lozano och Friedman var nog vördnaden bland panelens kritiker något för stor för att nya åsikter eller teser skulle kunna förväntas. Men när "lågstatusutställningen" Vårsalongen skulle behandlades tog diskussionerna fart. Anna Brodow Inzaina inledde med att referera till den genomgående ganska svala kritik utställningen fått, och kastade ut frågan om varför. Jessica Kempe kontrade med att säga att Vårsalongen enligt henne faktiskt var sämre i år än de senaste fem åren. Samtidigt betonade hon att kritiken under de åren varit ganska positiv.

Denna gång var publiken relativt återhållsam med frågor, vilket knappast berodde på att panelen uttömt alla frågeställningar. Men förmodligen hade nog flertalet av besökarna inte kommit för att höra sina egna röster utan för att lyssna på några av Sveriges mer namnkunniga konstkritiker.

Stockholm 2010-02-17 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Panelen fr.v: Susanna Slöör, Jessica Kempe Mårten Arndtzén och Anna Brodow Inzaina,


Richard Julin, Magasin 3Panelen: Mårten Arndtzén (Sveriges Radio), Anna Brodow Inzaina (SvD), Jessica Kempe (DN) och Susanna Slöör (Omkonst).
Utställningar: Lee Lozano, Moderna Museet, Tom Friedman, Magasin 3 och Vårsalongen, Liljevalchs konsthall.

Ljudupptagningar av seminarietkommer att läggas ut på Open Critcs hemsida inom kort www.opencritic.se


Open Critic | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com