www.omkonst.com:
En drömlik verklighetsförvandling
João Penalva, Lunds konsthall, 6/2 - 4/4 2010
Text: Anna Sandberg

skriv ut denna text
Clocks, 2007 Slide projection,
Courtesy of the artist and Galeria Filomena Soares, Lisbon.
Foto: Terje Östling / Lunds konsthall
  Sumiko, 2009 128 x 81 cm
Courtesy the artist and Barbara Gross Galerie, Munich.
Foto: Terje Östling / Lunds konsthall
Books, 2007-2009
Commissioned by Lunds konsthall.
Foto: Terje Östling / Lunds konsthall

João Penalvas bildvärld rör sig mellan dröm och verklighet. Han pendlar mellan det konkreta och det abstrakta. Med fragmentariska minnesbilder av något förlorat, glömt eller aldrig upplevt skapar han en ny värld. I denna rör sig betraktaren som någon i en kafkaesk förvandling.

Den portugisiske konstnären har disponerat Lunds konsthall väl. Varje rum och yta är utnyttjad. Ändå finns det inget trångt och klaustrofobiskt över det hela. Verken är fjäderlätta till sin karaktär. De svävar fram i en evig dans med betraktaren som partner. Och tolkningen är enligt Penalva helt upp till den som tittar. Så det är bara att styra dit man vill. Och samtidigt låta sig ledas djupare och djupare in i verken.
     I två korridorer på andra våningen är skrivbord med läslampor utplacerade. Vid varje bord finns två stolar. Vid varje stol finns en lampa. Vid varje lampa ligger en bok med obundna blad utplacerade. Det andas gammal läsesal. Ljuskällorna punktbelyser böckerna. Varje plats riktigt törstar efter någon som slår sig ner, bläddrar, riktar lampan. Men slår man sig ner verkar risken finnas att man fastnar och tvingas bläddra i evighet. Att närma sig är som att ta ett steg in i en tidlös värld. De obundna bladen kan byta plats med varandra, bilda nya mönster och aldrig nå sitt slut.


 


 

 

 

Inte heller filmsekvensen med kvinnoporträtten i ”Character and Player”, som visas i snabba klipp, når någonsin sitt slut. Fotografierna på kvinnan, för det är en och samma kvinna i olika åldrar, byts hela tiden och börjar om på nytt.
      Penalva lyfter fram fotografiet som heligt. Betonar dess magiska egenskaper – att kunna frysa tid och rum, och även dess förmåga att frikoppla personer ur världen och historien. Kvinnan på bilderna antar mytiska proportioner som bara ökar i takt med exponeringen av henne. För varje gång hennes porträtt framträder blir hon mer och mer främmande. Genom att fokusera på enstaka fotografier, motiv, händelser når Penalva djupt in i själen hos betraktaren. Framför verken ställs man inför olika valmöjligheter. Vi är fria att associera till vad vi önskar. Verken är vidöppna och välkomnar vilka minnen, drömmar och tankar som helst.
     I konsthallens skumma ljus träder João Penalva fram som en minnenas magiker. Han öppnar dörren till en helt annan värld. Det är bara att stiga in och låta sig ryckas med.

Lund 2010-02-17 © Anna Sandberg


Lunds konsthall | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com