www.omkonst.com:
Utställningstipset
Bianca Maria Barmen i helfigur

Bianca Maria Barmen, "Tableaux of Silence", Kunsthallen Brandts, Odense, Danmark, 11/2 - 7/8 2011
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
"Stella", 2011 © Bianca Maria Barmen © Bianca Maria Barmen

–Det är min hittills mest omfattande utställning, salarna är på sammanlagt fyra hundra kvadratmeter, säger Bianca Maria Barmen i telefon.
     Överväldigad av det rika bildmaterialet i utställningskatalogen från Kunsthallen Brandts i Odense beslutar jag mig för att ta reda på mer. Vi på Omkonst har visserligen följt Barmen via hennes Stockholmsutställningar, men här på denna retrospektiv verkar alla bitar falla på plats. Det nya verket "Stella", där hon sitter i sitt grönmålade rum, intresserar och förbryllar.
     Eftersom tiden sätter stopp för en omedelbar resa till Odense, med tillhörande recension, beslutar jag mig istället för att ringa upp konstnären och fråga henne om hennes tankar kring utställningen.

–Jag har länge fascinerats av olmekisk skulptur. Fick också tillfälle att studera denna förkolumbianska kultur på plats vid en resa till Mexiko för tretton år sedan, säger Bianca Maria. Verket "Stella" bär säkert spår av den olmekiska bildtraditionen, men idén utvecklades ursprungligen i "Den blindfödda" från 2003 där en liknande figur förekommer fast då i mindre skala, förklarar hon.

Det är svårt att värja sig mot Barmens konstnärliga direkthet, mot hennes tysta påståenden. Ömsintheten i den barnlika figuren "Stella" (i betydelsen stjärna) är ett exempel: de runda kinderna, den halvöppna munnen, den inåtvända förvåningen – det ömkanskvärda uttrycket öppnar känslokanaler, blir tvåvägsriktat.

På den retrospektiva utställningen presenteras såväl teckningar och akvareller som gipser och bronser. Utrymmet på Kunsthallen Brandts är som sagt stort och de ljusa lokalerna med sina åldriga trägolv tycks omfamna Barmens skulpturala vithet.
    "Landskap med får" från 1989 är utställningens äldsta verk och "Stella" från 2011 det senaste. Det är en mycket generös och omfattande presentation med många inlånade "kära bekanta" från tidigare utställningar.

Resan till Danmark känns mer och mer som ett måste och Bianca Maria poängterar att det till Odense från Köpenhamn endast tar en och en halv timme med tåg. Dessutom pågår utställningen ända tills i början av augusti, så detta får bli ett av Omkonsts mer självklara sommartips.

Stockholm 2011-04-19 © Leif Mattsson


 


 

 

 


© Bianca Maria Barmen


© Bianca Maria Barmen


© Bianca Maria Barmen


© Bianca Maria Barmen

 

Kunsthallen Brandts, Odense, Danmark | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com