www.omkonst.com:
Den inbjudande gesten
Lisa Gerdin, "Eftervaro", Galleri C Hjärne, Fågelsångsgatan 10, Helsingborg, 4/3 – 7/4 2011

Text: Martin Hägg

skriv ut denna text
"Guide" © Lisa Gerdin "Eka" © Lisa Gerdin

Galleri C Hjärnes signum är ytterst sparsmakade utställningar; ofta visar man inte mer än tre till fyra verk åt gången. Galleriets tomma, vita, väggytor fungerar därför inneslutande, ingenting stör eller är störande, ingenting går förlorat.

Denna asketism framstår som särskilt påtaglig i och med Lisa Gerdins utställning med några få av hemmets vardagsföremål: Ett bord, några lampor, lite sladdar…
    Märkligast är de små, dockliknande, armar som skjuter ut ur en väggkontakt nere vid golvet. Gesten är lugn och inbjudande, liknande den som många gånger återkommer i avbildningar av Jesus Kristus.

Över huvud taget har utställningen en starkt metafysiskt surrealistisk prägel. Lampetterna bär svarta glödlampor, de inglasade tavlorna har motiv, vita ovaler, som är målade direkt på glaset. Kollisionen av det vita och svarta har sin motsvarighet i en biblisk dualism, i gott och ont, i verkligt och overkligt.
     Uttrycket ”mitt hem är min borg” kommer för mig, Lisa Gerdins utställning är som ett hem med en osedvanligt tidlös vikt.

Helsingborg 2011-03-16 © Martin Hägg


 


 

 

 


"Leda" © Lisa Gerdin
 

Galleri C Hjärne, Helsingborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com