www.omkonst.com:
Ett ögonblinks verk
Hans Hammarskiöld, "Ett ögonblinks verk" Konsthallen i Hishult,
12/3 - 25/4 2011
Text: Thomas Lissing

skriv ut denna text
"Syon park" © Hans Hammarskiöld
"Spanska ridskolan" © Hans Hammarskiöld "Carl Sandburg" © Hans Hammarskiöld

Den legendariska gruppen Tio Fotografer formades redan vid en utställning 1949. Det är därför inte så konstigt att endast en av medlemmarna fortfarande lever. Desto mer anmärkningsvärt är att han fortfarande är aktiv, såväl bakom kameran som i mörkrummet. Hans Hammarskiöld visar nu sin långa och breda fotokarriär i en utställning på konsthallen i Hishult.

Just bredden är betecknande för den retrospektiva "Ett ögonblinks verk". Här sätts kronologin delvis ur spel för att tematiskt visa de genrer som Hammarskiöld växlat mellan, allt från svartvita och grovkorniga snapshots på Londons gator, till minimalistiska blomsterstilleben i färg. Det är ett grepp som fungerar förvånansvärt bra, och som åskådare förundras man över den långa karriären och dess skiftande innehåll.

Ikonförklarade bilder som "Spanska Ridskolan" och porträttet av Carl Sandburg finns förstås med. Men lika intressant är att se de vänporträtt Hammarskiöld gjort av sina konstnärskollegor, både svenska och internationella. Bilden av en rytande Pontus Hultén är obetalbar, liksom Claes Oldenburg kämpande med en tub i jätteformat på Oxford Street. Här märks Hammarskiölds känsla för subtil humor, vilket också går igen i gatufotografierna. Med säker blick fångades komiska situationer och lustiga sammanhang. Vardagliga men ändå underfundiga ögonblick, som de flesta av oss säkert bara hade gått förbi utan att reagera.


 


 

 

 

"Frost", den första bilden Hammarskiöld tog med lånad kamera år 1949, hänger sida vid sida med Två tulpaner från 2010. På sätt och vis visar de hur cirkeln sluts; hur det organiska stillebenet som motiv legat till sig under ett långt liv, för att återvända på ålderns höst. De nya bilderna är dock i färg, och närmast asketiskt arrangerade så att stänglar och knoppar inte bara skapar linjer utan också betydelsefulla mellanrum i bildytan. De utgör en stillsam kontrast till utställningsdevisen "Om man har en kamera i sin hand", som mer verkar tala till gatufotograferandets spontanitet. För trots senare tids vackra fotografier är det ändå de dokumentärt uppsluppna bilderna som etsar sig fast och odödliggörs. De är ett tydligt signum för Hammarskiöld och gör "Ett ögonblinks verk" extra sevärd.

Hishult 2011-03-23 © Thomas Lissing

"Vild tulpan" © H. Hammarskiöld "Frost" © H. Hammarskiöld

Konsthallen i Hishult | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com