www.omkonst.com:
Målerisk punkhistoria
Albert Oehlen, Galerie Max Hetzler, Oudenarder Straße 16-20, Berlin, 29/4 – 2/6 2011

Text: Hanna Nilsson

skriv ut denna text
"Mode", 2005, olja, papper på duk, 230 x 290 cm
© Albert Oehlen
"Stars", 2005, olja, papper på duk, 260 x 290 cm
© Albert Oehlen

På översta våningen av en fabriksbyggnad i kvarteret Wedding breder ett konsthalls-stort galleri ut sig. Ett mjukt ljus genom den västliga fönsterväggen lyser upp det vita landskapet. Elva (passande nog stora) målningar av Albert Oehlen ställs ut.

Albert Oehlen har sedan åttiotalet tagits sig postmoderna friheter med målarkonsten. Figurativt och abstrakt blandas. Konsthistorien citeras skamlöst – surrealism, popkonst, stilleben, landskapsmåleri. Paletten tycks innehålla alla tänkbara färger. Kaos, disharmoni och provocerande fulhet uppstår – men också klassisk skönhet. Många mer eller mindre transparanta lager av färg ger intrycket av att blicka ut över ett vidsträckt panorama genom ett otal förvrängande glas, skärmar och linser. Oehlen leker med yta och djup. Ett perspektiv antyds – en horisontlinje, ett plan, en skugga – för att snart försvinna i färgdimman.
     I dessa elva verk – utförda mellan 2005 och 2006 – möter vi en mogen konstnär och ser resultatet av årtionden av experimenterande med teknik och estetik. Oehlen använder sig även av kollagetekniker med tryckta bilder från en rad olika sammanhang upplimmade direkt på duken och sedan inbakade med suddiga färgklumpar i kompositionen. Måleriets och hela bildkonstens historia fragmenteras och fästs på ytan med en digitalt inspirerad klipp-och-klistra-attityd.
     De fåordiga titlarna och kollageelementen styr ändå tolkningen i vissa riktningar. Oehlen manövrerar mellan representation och abstraktion. 


 


 

 

 

Förutom målningarna visas även en serie runda verk, någonstans mellan kollage och teckning – var och en parad med en genomskinlig vinylskiva. Dessa är samarbeten med kompositören Holger Hiller. Kollagen fungerar som en sorts kommentar eller till och med omslagsbilden till Hillers musik (som i detta sammanhang förblir tyst). Samma överlagrade arbetssätt framträder i dessa mindre bilder som i de större målningarna. Pennmarkeringar över kopparstick.

Hur chockerande Oehlens respektlösa punk-målningar är idag kan diskuteras. Han är numera en i högsta grad etablerad konstnär och inte en ung vilde. Hur som helst är denna utställning en mycket god anledning att besöka ett av Berlins mindre galleritäta områden och en av stadens vackrare konstlokaler.

Berlin 2011-05-04 © Hanna Nilsson


"pizza d'amore", 2010, 52,9 x 92,4 cm © Albert Oehlen

Galerie Max Hetzler, Berlin | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com