www.omkonst.com:
En fråga om stil
Love E Lundell, Galleri Anna Thulin, Stockholm, 12/1 - 18/2 2012

Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
"Ingen vet riktigt hur", 2011
© Love E Lundell
"Min min möter din till sist", 2011
© Love E Lundell
"Intermezzo III", 2011
© Love E Lundell

Det går inte att komma ifrån första intrycket från utställningen: de tydliga lånen från Karin Mamma Andersson, Dick Bengtsson, John E Franzén och Jockum Nordström skymmer delvis Love E Lundell själv. Det andra intrycket är att frosseriet i kollegernas bildspråk är smittande glädjefyllt. Blandtekniken och collagen rymmer egna tillägg till ”stilen”, frestas jag säga. Kompositionerna och färgackorden håller. Men förtjusningen över motiven får inte nödvändigtvis innehållet att brinna.
      Det grundläggande problemet är att inlånen och referenserna hotar tippa verksamheten över gränsen, från konst till konsthantverk. Exakt var den går är omöjligt att fastställa i förväg, men det syns mycket tydligt när den har passerats. Förutsättningen för att gränsen inte överskrids är att konstnären vågar ta risker, både materialmässigt och innehållsmässigt. Som betraktare vill man gärna känna att bildmakaren själv överraskats av resultatet, i den förmedlingen uppstår ofta poesin (både den som fräser och smeker).

Urvalet av verk till den aktuella utställningen kan möjligen ha blivit för välanpassat, med lite naket och blottade kön som pikant aptitretare. En blick på Love E Lundells hemsida visar att det skulle gå att välja annorlunda.
      Både en styrka och ett problem i Lundells värld är samplingen av färdiga illustrationer och emblematik i form av symboler och bokstäver. Jag tror att han skulle komma längre genom att konstruera formerna mer självständigt.


 


 

 

 

”Kill your darlings”, var ett slitet mantra i konstundervisningen tidigare. Jag kan undra om lärarna idag orkar ta den striden; man ser många exempel på unga målare som alltför snabbt vant sig till med en stil snarare än ett uttryck. Risken är att man aldrig orkar ta ett steg vidare, särskilt om den valda stilen kantas av en ekonomisk uppmuntran från en marknad med allt sämre förståelse för bildens språk.
     I Love E Lundells fall är jag övertygad om att talangen, glädjen och energin räcker för att våga riskera stilen och utvecklas vidare, vilket jag hoppas kommer att ske.

Stockholm 2012-01-23 © Susanna Slöör

"Åh våroffer/Röd dag", 2011 © Love E Lundell

Galleri Anna Thulin, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com