www.omkonst.com:
Den sköna enkelheten
Olov Tällström, "Twister", Kerstin Cedell, "Jag provar mig fram", Växjö konsthall, 24/11 - 30/12 2012

Text: Thomas Lissing

skriv ut denna text
“Twister” © Olov Tällström

"Svävande" © Kerstin Cedell

Det får nog mest ses som en rolig slump att den rörliga installationen ”Twister” för ett samtal med Vicke Lindstrands skulptur ”Legend i Glas”, belägen precis utanför Växjö konsthalls fönster. För det är precis vad som sker. Den ena är visserligen vågrät och den andra lodrät, men de knyts tydligt ihop med sina regnbågsfärgade ljusspel och smalrandiga ytstrukturer. Det blir inte bara ett möte mellan ute och inne, utan också mellan glastraditionens tyngd och samtidskonstens humor.

Installationen ”Twister” är Olov Tällströms enda verk i konsthallen. Men det är desto större. Genom hela lokalen löper en roterande stång, där tjugo runda plexiglasskivor i olika färger sitter som flänsar med jämna mellanrum. De är asymmetriskt monterade, med en viss förskjutning som i rörelsen skapar en vågliknande dynamik. Långsamt och majestätiskt rör sig konstruktionen som en simmande val, utan att förflytta sig. Rörelsen upplevs helt olika beroende på vilken vinkel man ser den ur, och som en bonus skapas ett intressant skuggspel på väggen intill. Det är vackert i sin enkelhet, men också fascinerande och svårt att ta blicken ifrån.

Att betrakta ”Twister” är att själv delta i konstverket sägs det, men det gäller i ännu högre grad i konsthallens bakficka där Kerstin Cedell ställer ut. Hennes grafiska blad bygger ofta på glesa mönsterbildningar i milda nyanser mot vit botten, och här kan man bokstavligen kliva in i ett av dessa verk.


 


 

 

 

Originalet hänger lite undanskymt i ena hörnet, men på rummets största vägg har Cedell återgett dess rosafärgade gallerstruktur. Prickarna har fallit bort, ut på väggarna och ner på golvet. Istället inbjuds betraktaren att infoga sina egna bilder, med hjälp av plastfilm och en overhead-apparat. Plötsligt blir det grafiska mönstret fond för streckgubbar och diverse andra figurer.
    Det är en interaktivitet som man vanligtvis inte förknippar med Cedells minimalistiska bilder med. Det strikta har bytts mot lekfullhet. Särskilt märks det i den animation som bygger på samma blad. Svarta prickar löper här gatlopp i det rosa kartmönstret, likt vårystra pacman-figurer. Det är kul och annorlunda med en utställning där två enskilda verk sätter igång så många processer.

Växjö 2012-12-04 © Thomas Lissing


“Twister” © Olov Tällström


Växjö Konsthall | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com