www.omkonst.com:
Naturen i tvetydigt sagoboksskimmer
Martin Jacobson, "Exkursioner", Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn, 22/9 2013 - 16/2 2014

Text: Helena Svensson

skriv ut denna text
"Solljus, bro", 2012, akvarell, 67x95 cm
© Martin Jacobson
"Skogsstig, starkt ljus", 2012, akvarell, 67x96 cm
© Martin Jacobson

Martin Jacobsons naturmåleri är dubbelbottnat. De naturnära ögonblicken lever i symbios med de kusligt okända. Här samexisterar stillhet och oro. Som betraktare får jag följa med ut i skogen till de små nära gläntorna, den av träd omgärdade dammen, glittret i tjärnen eller den mörka bäcken som rinner genom snölandskapet. Alla årstider är representerade.
     Det som drar in blicken i bilderna är på vilket sätt Jacobson fångat hur ljuset faller. Den fotografiska skärpan och realismen dominerar och tillsammans med färghanteringen skapas tvetydigheten. De överdrivna färgställningarna kan tyckas vara kitschiga men gör också att de magiska surrealistiska naturögonblicken förstärks och skapar en stämning som för tanken till sagoboksillustrationer.

I ”Exkursioner” visas akvareller, oljor, torrnålsgravyrer samt tusch på papper, verk som tillkommit under två års tid speciellt för utställningen. Tre av målningarna är gjorda i tusch på papper. En av dessa är abstrakt och heter Tvillingar. Den visar två huvuden som svävar fritt över en lejontrappa och synes föra ett slags samstämt inre samtal. De två övriga föreställer ruinlandskap med tempel i starkt färgat ljus. Torrnålsgravyrerna upplevs som svartvita detaljrika fotografiska bilder. Akvarellerna med bron som motiv återges både som sol- och månljusbelyst.
       Har motivet och sättet det visas på en mental betydelse för konstnären eller är det enbart en visuell skildring? Några akvareller ger intryck av att vara gjorda med gummitrycksteknik eller som japanska träsnitt.

Inför utställningen har Jacobson studerat 1800-talskonst, vykort, bokillustrationer och teaterkulisser. Han säger själv att han inte gjort det för nöjes skull utan ”…för att samla fakta, studera det inre och det yttre i ett vetenskapligt syfte”. Affischbilden Skogsstig, starkt ljus visar likheter med en scendekor där djupverkan framträder. Genom att införliva intryck och element från de historiska förlagorna skapar Martin Jacobson sin egen bildvärd som skiljer sig från traditionellt naturmåleri.

Skärhamn 2013-10-02 © Helena Svensson


 


 

 

 


"Solljus genom löv I", 2012, akvarell, 30x40 cm © Martin Jacobson


"Solljus genom löv III", 2012, akvarell, 51x72 cm © Martin Jacobson

Fotograf: © Petter Lehto


Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com