www.omkonst.com:
Dubbel bubbel
Axel Lieber och Mari Rantanen, "Dubbel Dutch", Hangmen Projects, Stockholm, 15/1-13/2 2016
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
Utställningsvyer

Mötet mellan målaren Mari Rantanen och skulptören Axel Lieber framstod som osedvanligt logiskt redan före besöket på Hangmen Projects. Varför, endast magkänslan gav kopplingen? Utställningen ”Dubbel Dutch”, med titeln hämtad från en hopplek med rep, infriar förväntningarna. Både Lieber och Rantanen var för sig har underliggande stråk av civilisationskritik i deras vid första påseendet lekfulla verk.
     Mari Rantanens färger och former spelar listigt med formalism och världens alla mönstermakare, men i botten anas samband som larmar om vår tillvaros band och begränsningar, näten och inskränkningarna för mänsklig framkomlighet. Magkänslan drar fram ”Grottekvarnen” ur minnet som metafor för den moderna människans alienerande vardagsslavande. Ursprungligen är historien från Grotte hämtad från trälinnornas evighetskamp med att mala guld åt Kung Frode. Rantanens guldfärger och Liebers "Lego Dollar" varnar tillsammans för vägen in i dagens Grottekvarn. Liebers utsparade ögonvitor i serien Marx Brothers fylls av underlagets finanssidor.

© Mari Rantanen, Axel Lieber

Både Rantanen och Lieber understryker med en imaginär blinkning på sitt sätt värdet att var och en bör tillskansa sig en egen mental fristad. Liebers ”Dudes”, textila huvor kopplade utan kropp till smidiga sportskor grupperar sig som vid tekning i ishockey, redo att på kort kommando snabbt försvinna ut över staden som dess subversiva budbärare.
     Lieber klipper fram skulpturer och collage ur de enkla materialen, pappförpackningar och seriealbum. Pratbubblorna i Haunted House verkar hämtade ur Spindelmannen men innehållet är dolt av svärta. Spindelmannen känns som en naturlig kusin till hans ”Dudes” som förmår att överskrida gränserna.
     Rantanen har låtit sina screentryck söka nya former genom Liebers sax, en hälsning till Rauchenbergs utsuddade teckning av förebilden De Kooning. Hennes väggmålning Sea of Holes, bubblar i bakgrunden som kittelns glimmande kattguld.

Stockholm 2016-01-27 © Susanna Slöör


 


 

 

 


© Mari Rantanen


© Axel Lieber


© Axel Lieber


Hangmen Projects, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com