www.omkonst.com:
Dubbeltydigt familjetrauma
Berit Lindfeldt, "Insida" - Galleri 1, Göteborg, 11/3 – 2/4 2017
Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text
Familjen © Berit Lindfeldt Fyra trappor upp © Berit Lindfeldt

För eller senare ställs flertalet av oss inför situationen att bostaden, där våra föräldrar levt och där man själv vuxit upp, skall röjas ut och tömmas. Något som väcker känslor, kanske av motstridigt slag. När Berit Lindfeldt ställdes inför uppgiften 2013 resulterade det i den utställning, som nu visas på Galleri 1 i Göteborg.
     Utställningens titel, INSIDA, väcker också mer principiella tankar kring en lägenhet. Per definition har den en insida, men ingen utsida. Lindfeldt har skapat skulpturer och objekt med den tomma lägenheten som utgångspunkt. Minnen, fragment och rummens förhållande till varandra blir också till en bild av familjen, som flyttade in där för 65 år sedan.
      En liten bok med titeln, 4 trappor upp, ligger i utställningsrummets ena hörn. Bilderna visar de tomma rummen, detaljerna i inredningen med det typiska 50-talets estetik. Platsbyggda köksskåp med snedställda skjutluckor. Hurts med inbyggd besticklåda i trä. Dörrar av mahogny. Allt det vi förknippar med folkhemmet, med kvalité och framtidstro. I början av boken finns en liten text, där Lindfeldt lakoniskt slår fast hur många år var och en av familjens medlemmar har bott i lägenheten och hon slutar med orden Nu är det tomt.

Gräva ut © Berit Lindfeldt

Berit Lindfeldt bevarar detta hem med sina rumsmodeller och sammansatta objekt. De laddas med underliggande betydelser av närmast freudiansk karaktär. Insiktsfullt arkiverar hon och lyfter upp familjens forna hem till något allmängiltigt.
     En besticklåda tas som förebild till en skulptur av nästan fornegyptiskt formspråk. En faraonsk sarkofag, strikt med skilda fack för var och en i Familjen. En liten rumsmodell, Kammare, hänger på väggen och är tapetserad med gammalt slitet hyllpapper från köket. Ett itusågat linneskåp fylls med skumgummibitar och får titeln Förvaltare. En modell av lägenheten uppbyggd av lera med nedvittrade väggar täckta av gasbinda får titeln Gräva ut. En arkeologisk utgrävning av det egna barndomshemmet.
     Verken kan representera en längtan efter en svunnen tid, men lika gärna sorg över tänkbara familjetrauman. Allt blir dubbeltydigt. Berit Lindfeldt gestaltar sin uppväxts lägenhet med stor inlevelse, ömsinthet och distans. En starkt berörande utställning.

Göteborg 2017-03-22 © Berit Jonsvik text/foto


 


 

 

 


Kammare © Berit Lindfeldt


Nattvandring © Berit Lindfeldt


Förvaltare © Berit Lindfeldt

 

 


Galleri 1, Göteborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com