www.omkonst.com:
Med blick för det kommande
Presentation av POM Gallery, Mariefred - Aktuell utställning: Emilia Ilke, 19/8 – 1/10 2017
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
POM Gallery, Mariefred

Det är med glädje som jag tar del av POM Gallerys sympatiska intentioner för sin verksamhet. Galleristerna Pia Rystadius och Malin Sköld driver sedan november 2014 galleriet på Långgatan i Mariefred. Inriktningen är att hjälpa särskilt nyutexaminerade konstnärer från konsthögskolorna att etablera sig på en allt trängre konstscen. Man är i första hand intresserade av att bygga relationer med kortare bindning och därmed förbereda de ännu oetablerade konstnärerna för nästa utvecklingssteg och kontakt med etablerad gallerist. Mellan utställningarna bistår galleriet med stöd och försäljning.

Galleriet är beläget på en vacker innergård och fördelat på två plan. I första rummet visas separatutställningar och på ett övre plan finns visningsrum där konstnärernas verk exponeras och säljs på löpande basis. Utställningar lagerhålls efter överenskommelse och galleristerna vinnlägger sig om att bidra till att bygga de unga konstnärernas ekonomi och även bistå med råd och kunskaper.

Aktuell konstnär: Emilia Ilke

POM Gallery söker aktivt konstnärerna direkt på skolorna och har således dragit nytta av de unga kommande konstnärernas stora intresse för måleri. I dagsläget hänger ett större verk av Fabian Tholin, som gick ut från Konsthögskolan i Umeå för några år sedan, i visningsrummet på den övre våningen. Skolan hade ett märkbart uppsving för målarna under bland andra Ann Edholms tidigare ledning som professor i måleri. Men konjunkturerna skiftar. I år enas vi om att Konsthögskolan i Malmö är det starkaste kortet och att Mejan (Kungl. Konsthögskolan) har flera potentiellt intressanta målare som fortfarande är under utbildning.

Övervåningen med verk av Fabian Tholin i fonden och Moley Talhaoui till höger.

Sökljuset är dock inte ensidigt riktat mot konsthögskolorna. Till den aktuella utställaren Emilia Ilke knöt galleriet kontakt efter att ha uppmärksammat henne på Liljevalchs vårsalong. Hon arbetar med ett figurativt och naiviserande tilltal och låter exempelvis hundfigurerna likna uppfordrande kroppar som ber om respekt och känsla för liv.

Utställningsperioderna löper över sex veckor och galleriet är normalt endast öppet på helgerna, med undantag för sommarutställningen som löper över motsvarande period med öppet varje dag. Lite extra glad blir jag också över galleristernas uttryckliga önskemål att sänka trösklarna och uppmuntra en ny publik att ta del av nästa generation målare och konstnärer.

Mariefred 2017-08-23 © Susanna Slöör


 


 

 

 


Konstnärspresentation: Emilia Ilke


Hängande verk av Ellinor Augustini
Målningar av Emilia Ilke


POM Gallery


POM Gallery, Mariefred | Omkonsts startsida


 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com