www.omkonst.com:
Vitpilens läkekonster
Annika Thörn Legzdins, Remediation – Tegen 2, Stockholm, 13/10 - 5/11 2017
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
© Annika Thörn Legzdins © Annika Thörn Legzdins

Det är en vacker vardagsläkande upplevelse att träda in på gården till konstnärsdrivna Tegen 2. Växtligheten i årscykelns nedan får sin följdriktiga fortsättning in i galleriet där fotografen Annika Thörn Legzdins sparsmakade utställning om naturens läkeprocesser visas. Hon har dokumenterat, eller lyhört lyssnat och sett hur inplanterade träd utför dåd: att återta och läka efter människoskapade förgiftningsprocesser av naturen.
     Fotografierna är tagna i Detroit som år efter den tunga industrins påfrestande verksamhet nu har övergivits då den ekonomiska nyttan inte längre går att inhösta. Dendroremediering kallas processen och särskilt arten Salix alba, den snabbväxande vitpilen, samlar upp och renar genom fotosyntes och växtens naturliga vis att verka.

© Annika Thörn Legzdins

En video längst in med rasslande, ljussmekta grenar har ljudsatts och bjuder tröst och glömska mot hopplösheten. Det är sammantaget en sparsmakad och vacker installation med pigmentutprintade foton mot entrérummets vita väggar som avlöses av det mörka inre rummets två rörliga motiv. Den utfrätande ljusexponeringen och diffuseringen av växtligheten fyller sin funktion att låta ogärningarna slukas av vita ljuset. Några ackompanjerande väggtexter som kan vara beskrivningar av växters sätt att verka fungerar väl även bildligt samspelande.
     I samband med utställningen publiceras en bok med Annika Thörn Legzdins bilder ”Remediation”. Utställningen och boken är utmärkta exempel som visar att poesi och politik kan samverka, utan att hamra in budskapet. Här finns möjliga öppningar att meditera över förluster och läkande tröst i allmänhet.

Stockholm 2017-10-19 © Susanna Slöör


 


 

 

 


© Annika Thörn Legzdins

 

 


© Annika Thörn Legzdins


Tegen 2, Stockholm | Omkonsts startsida


 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com