www.omkonst.se:
Rapport från Norge
Från Khartoum till Oslo

Mohammed Fadlabi, Om kunstneren - Munchmuseet i bevegelse, Kunsthall Oslo, 30/3 - 2/6 2019
Text: Patrik Entian

skriv ut denna text
© Fadlabi. Fotograf Rena Li (Klicka på bilden för hög upplösning)

I väntan på att Munchmuseet ska flytta in i sina nya lokaler i Bjørvika i Oslos hamn, är projektet "Munchmuseet i bevegelse" ett friskt och spännande initiativ av utställningar, performance och gatuaktioner på olika platser i Oslo. Projektet drivs i samarbete med Stenersenmuseet fram till deras kommande samlokalisering i Bjørvika, våren 2020. Och som en del av detta visas just nu utställningen "Om kunstneren" av den norsk-sudanesiske konstnären Fadlabi på Kunsthall Oslo.

© Fadlabi. Fotograf Rena Li

Utställningen är en färgsprakande upplevelse bestående av akrylmålningar på duk kombinerat med integrerat väggmåleri och readymade-skulpturer. Dessutom ingår en katalog med fotografier och en text där konstnären beskriver sin uppväxt i Sudan och det senare livet i Norge. Centralt i berättelsen står den sjudande storstaden Khartoum i motsättning till hur han i Norge ofta känner sig deprimerad, trots att han alltid framstår som stark och glad inför sin omgivning. Vid en första anblick av den färgexploderande utställningen kan dessa kontraster knappast framgå tydligare.
     Målningarna består till stor del av frontala porträtt med olika slöjliknande maskeringar som solglasögon och färgytor som delvis täcker ansiktet, till helt upplösta abstraktioner. Färgfält i klara primärfärger kombineras med olika intensiva mönster och rinnande färg.

© Fadlabi. Fotograf Rena Li

På konsthallens längsta vägg hänger två stora mörkgröna målningar skildrande en barnrik familj i färgglada mönster åkande fram på en moped, tätt ihopträngda på det lilla sätet. Från mopedens framlykta sprids ett varmt orange ljus, som en hard-edge målning, över delar av dukarna och vidare ut längs den långa väggen.
     Det orangea färgfältet avslutas med två hyllor där konstnären placerat små prefabricerade porslinskeruber vars kroppar han bemålat med bruna färger, röda läppar och svart hår, samtidigt som han behållit änglavingarna vita. Keruberna drar nog för en svensk publik tankarna till Makode Lindes "black-face"-projekt men fungerar här mer sofistikerat i en större självbiografisk berättelse som förstärks av utställningstiteln "Om kunstneren".
     Som enskilda arbeten upplever jag dock att målningarna kan verka något själlösa, då akrylfärgen inte klarar att behålla den materiella intensiteten som krävs för de stora ytorna Fadlabi tar i bruk. Utställningen fungerar på det viset allra bäst som en enhetlig berättelse med associationer i olika biografiska och bildrika riktningar, där färg och ytor samspelar med rummet.

Oslo 2019-04-17 © Patrik Entian


 


 

 

 


© Fadlabi. Fotograf Rena Li
(Klicka på bilden för hög upplösning)

 

 


© Fadlabi. Fotograf Rena Li

 

 


© Fadlabi. Fotograf Rena Li


Munchmuseet, Kunsthall Oslo | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com