www.omkonst.se:
Jubileumsgrafik och fantasilandskap
Grafikverkstan Godsmagasinet, Bo Ljung – Galleri Astley, Uttersberg, 5/10–10/11 2019
Text: Maria Backman

skriv ut denna text
Utställningsvy jubileumsutställningen
Beväpnad med vingar © Bo Ljung (Klicka på bilden för hög upplösning)

Grafikverkstan Godsmagasinet (GG) firar 10 års verksamhet med en utställning i Galleri Astley i Uttersberg. 74 konstnärer deltar. Samtidigt ställer Bo Ljung ut måleri i en annan del av galleriet.

© Amalia Årfelt

I Grafikverstan Godsmagasinets jubileumsutställning visas verk av de konstnärer som har jobbat i verkstan, i första hand grafik men även måleri och skulptur. Här finns flera konstnärsböcker av bland andra Amalia Årfelt, Beata Berggren, Monica Langwe och Sharon Lee. Richard Årlins fantastiska böcker på egentillverkat papper tryckta med eget gjutna typer, helt i Gutenbergs tradition, sticker ut med ett konsekvent genomförande såväl konstnärligt som tekniskt. Bokförlaget Chateaux visar delikata och stramt formgivna små texthäften med poesi. Posted/Unposted är ett konstnärsbokprojekt med dryga tjugotalet små häften och tryckta verk samlade i en mapp. Det är ett samarbete mellan Lina Nordenström från GG och det norska konstnärsbokprojektet Codex Polaris, med en intressant grafisk design och läcker papperskvalitet. Innehållet törs jag inte uttala mig om i skrivande stund.
     Andreas Eriksson visar några fina kristalliniska etsningar, tryckta av Lars Nyberg. Bo Ganarp deltar med fyra små grafitgrafikblad, Ruinerna I-IV, med sönderbrutna antika kolonner och delar av skulpturer är fantasieggande och intressanta. Den norska konstnären Unn Magnussens två stora färgfältsbilder är meditationsobjekt.
     Utställningen är väl presenterad på väggar och i montrar. Konceptet med grafikverkstad och konstnärsresidens är tydligt och givetvis fortsatt utvecklingsbart. 

Stop Making Sense © Bo Ljung

Bo Ljung visar måleri i Astleys ”filial” ett par hundra meter längre bort. Här är det oljefärg och starka kulörer i komplicerade konstruktioner. Fragment av synintryck, rum, speglingar och geometriska former sätts ihop till collageliknande bilder med berättelser från ateljén, från platser utomhus och inomhus.
     Målningen Beväpnad med vingar har fått ge namn åt utställningen och berättar om konstnärens ambitioner. Vissa figurer ger associationer till Boschs fantasilandskap där människor utför svårbegripliga handlingar. Anslaget kan också påminna om svenskt 80-talsmåleri med influenser från Tommy Östmar men också från tidigare konstnärer som Isaac Grünewald.
     Det är färgen som har huvudrollen. Ibland blir det lite oordnat, för min smak, men ofta får Bo Ljung fram klanger som står mot varandra. Han är en driven målare men det finns en risk att synvillorna ibland lurar in honom i en labyrintisk fälla.
     En serie målningar är inspirerade av en vistelse på San Michele – enklare kompositioner med landskap och byggnader. Målningen Blå rymd avbildar en utsikt över havet med ett par höga smala träd i förgrunden. Det ljusblå diset är färg grovt pålagd med palettkniv. Kanske ett sätt att störa det alltför vackra och söta.

Uttersberg 2019-10-19 © Maria Backman


 


 

 

 


Posted-Unposted. Samarbetsprojekt med 25 medverkande från hela Norden


© Nina Bondeson
(Klicka på bilden för hög upplösning)


© Unn Magnusson


Uppror och kärlek © Bo Ljung


Galleri Astley, Uttersberg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com