www.omkonst.se:
Två världar möts och integreras

Helene Billgren / Stefan Uhlinder – Dalslands konstmuseum, Upperud, 30/5–30/8 2020
Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text

© Helene Billgren
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Detalj av Paradise lost © Stefan Uhlinder
(Klicka på bilden för hög upplösning)
I konstmuseets övre utställningsplan visas Helene Billgrens måleri, grafik samt objekt, och på det nedre planet Stefan Uhlinders måleri, textiltryck samt skisser i tusch och akvarell. Det är klart och tydligt vem som är vem.

Helene Billgrens målningar och teckningar av unga kvinnor i olika, ibland komiska, situationer har nästan blivit folkkära. Allt sker på djupaste allvar och med stor igenkänningsfaktor. Ofta vänder de ryggen mot oss som i målningarna Little Room och Havanna. De grafiska bladen förvandlar hon till nya original genom att fortsätta teckna på bilderna. Granar och objekt av bast svävar runt på väggarna och får allt att knytas samman till ett enda flöde.

© BU (Billgren/Uhlinder) (Klicka på bilden för hög upplösning)

Stefan Uhlinder har en annan ingång i sitt skapande. Han har utvecklat en speciell bild- och mönstervärld med detaljerade och noggrant tecknade, smått surrealistiska figurer och miljöer. I hans textila bilder fortsätter träden att växa från golv till tak med olika absurda inslag. I det textila trycket Paradise lost svävar en övergiven tivolikarusell på en ö med luftrötter vid sidan av ett oändligt växande träd. En bunkerliknande tegelbyggnad hänger likt en frukt i grenverket. I programbladet berättar Uhlinder om sin fascination för Josef Frank och hans mönstervärld. Och visst kan man se den inspirationen.

© Helene Billgren

Uhlinder och Billgren är i allt väsentligt varandras konstnärliga motpoler och båda hade kunnat fylla museet på egen hand i egen rätt. Men det är i mötet dem emellan, som ett spänningsfält uppstår. På båda planen finns BU-verk inplacerade bland de andra verken. BU står för de båda konstnärernas begynnelsebokstäver Billgren/Uhlinder. De gick båda på Valands konstskola på 80-talet och ställde då ut tillsammans för första gången och har under senare år återupptagit samarbetet.
     I det mötet lyfter utställningen till något utöver visningen av två separata konstnärskap. Ett slags tredje konstnärskap skapas. Billgrens flickor vandrar här, till synes storögt förundrade, i en helt ny värld av exakt tecknade repetitiva former och objekt. Hennes fria tecknande möter det exakta i Uhlinders mönsterkonstruktioner. Två skilda idévärldar och formspråk integreras i de stora textilierna.
     Helene Billgrens stora retrospektiva utställning på Liljevalchs är ganska nyligen avslutad. Att så kort tid efteråt åstadkomma något nytt är imponerande. Men samarbetet med Stefan Uhlinder är kanske en tändande gnista. Och kanske så även för Stefan Uhlinder. Samtal och samspel på Dalsland konstmuseum mellan två konstnärer inspirerar.

Upperud 2020-06-10 © Berit Jonsvik (text och foto)


 


 

 

 


© Stefan Uhlinder


© Helene Billgren


© Stefan Uhlinder

 


Dalslands konstmuseum | Omkonsts startsida


 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com