www.omkonst.se:
Gallerirunda i Malmö
Gallerirunda i Malmö, oktober 2021
Text: Kristina Maria Mezei

skriv ut denna text
Kaosi © Eva Larsson
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Brantevik 2121 © Gittan Jönsson
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Hösten är här och utställningarna avlöser varandra i intensiv fart i Malmö. Äldre och nyare gallerier i stadens olika delar samlar mycket folk på vernissagerna.

GALERIE LEGER – GALLERI PING-PONG
Den gångna veckan bjöd stadens äldsta galleri Galerie Leger (Stora Nygatan 53) på nya verk av Gittan Jönsson. I stället för Berlin blev hon under pandemin kvar i sitt hus på Österlen och målade vidare på sina berättelser om kvinnor och hushållsarbete. Men även dystra framtidsutsikter om hur byn kommer att skadas vid en havsnivåhöjning.
     Näst äldsta Galleri Ping-Pong (Stora Nygatan 4) visar gärna lokalt och regionalt verksamma konstnärer. Många av dem har under åren gått vidare medan en del håller sig kvar i Malmö. Som de nu aktuella konstnärerna Eva Larsson och Johan Suneson, med kontrasterande olika uttryck. Strikt abstrakta, optiskt finstilta färgkonstruktioner hos den förra och personligt färgade djupdykningar i minnesreferenser hos den senare. Det är ett frodigt färgstarkt, emellanåt serielikt måleri som kompletteras av skulpturer där även slumpen ges utrymme i tillkomstprocessen.

Ner i kartongerna © Johan Suneson

CELSIUS PROJECTS – GALLERI ROSTRUM
I ett aktuellt axplock från gallerier i stadens olika områden berörs jag främst av Ellinor Lagers och Moa Israelssons arbeten. Den förra visar på konstnärsdrivna Celsius Projects (Celsiusgatan 45), skulpturer med konceptuell kyla och intrikat mänskligt djup. Den senare på Galleri Rostrum ett sinnligt gestaltat, ödesmättat framsmygande klimatperspektiv. Rostrum firar 35 år medan det betydligt yngre Celsius Projects satsar på det nydanande och experimentella.
     Ellinor Lager formar förlossningens upplevelse i och genom kvinnokroppen i hård metall som tredimensionella teckningar i rummet. Endast då och då använder hon mjuka material. Minnen av smärta och kroppsliga processer skalas fram liksom efter den stöttande handens beröring innan barnet ser dagens ljus. Hennes renskalade språk bär på teoretiska ambitioner inför en konstnärlig forskarutbildning.  
     Moa Israelssons stora hängande sovsäckslika kokonger, raden av deformerade bestick och förstörda madrasser i Galleri Rostrum (Västergatan 21) bär spår av att naturen är på väg att ta över den mänskliga civilisationen. Vardagliga artefakter sådana som tjänar det mest basala i våra liv som att sova och äta ändrar skepnad. Fuktfläckiga, mossbelupna, får de alltmer formen av natur, jord och landskap. Mardrömmar, framtidsdystopier? De skapar en avskedens tystnad, handens långsamma arbete tystar sorgen när kultur blir natur.

Cutlery © Moa Israelsson

MOLEKYL GALLERY– SELECTED ART BY ÖDLUND
Tre gallerier efter varandra ligger i ett större bostadsområde i Sorgenfri. I Molekyl gallery (Båstadsgatan 4) sammanstrålar tre av Astrid Svangrens tidigare elever från konsthögskolan i Köpenhamn i en mångfacetterad utställning. Särskilt Sofia Olssons målningar med flytande akrylemulsion på plåt väcker mitt intresse med sina organiska eroderingar.
     Selected Art by Ödlund, strax intill (Båstadsgatan 4), överraskar med fotografier av Eva Klasson. Redan 1976 fotograferade hon sin egen kropp och dess intimare delar, befriade från erotik och med fokus på registrering som inför en performenceakt. Hon är en föregångare som 1979 skrev ut sig själv från fortsatt medverkan i fotohistorien och försvann.

Sreenshot från Inkonsts hemsida © Shalva Nikvashvili

SIGNAL CENTER FÖR SAMTIDSKONST – INKONST
Signal Center för samtidskonst (Montbijougatan 17H) är sedan 1998 platsen för konstnärlig och curatoriell samverkan för det Malmöbaserade galleriet med tentakler ut mot omvärlden. Oktober ut ställer Ami Bergman och Peter Wallström ut. Gediget genomarbetade målningar öppnar perspektiv mot det okända i oss och i omvärlden. Vem är jag i min kropp, tycks Bergman fråga. Var finner jag mig som människa i universum, är Wallströms undran. Medvetandets nyfikna frihet som inte räds dissonanser driver deras måleri.  
     Med sitt centrala läge lockar galleriet publik, även tack vare närliggande verksamheter i den gamla chokladfabriken Mazetti. Där ligger Inkonst (Bergsgatan 29), en mötesplats som otröttligt bjuder på det som går utanför etablerade smaker och gränser, både vad gäller konst, musik och sceniska framträdanden.

Malmö 2021-10-21 © Kristina Maria Mezei


 


 

 

 


Go, Gone © Moa Israelsson
(Klicka på bilden för hög upplösning)


Mnemes Nona i förgrunden © Ellinor Lager


Sköld © Sofia Olsson


Paris, 1975 © Eva Klasson


Självporträtt
© Ami Bergman


Spanaren © Peter Wallström

 


Galerie Leger, Malmö | Galleri Ping-Pong, Malmö | Celsius Projects, Malmö | Rostrum, Malmö | Molekyl gallery, Malmö | Signal, Malmö | Inkonst, Malmö | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com