www.omkonst.se:
Dubbelnaturer
Ludvig Helin, Altered Vision. Double-Nature-Painting – Alingsås konsthall, Alingsås, 29/5–11/9 2021
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
Skymning, 2021, opd, 100x85 cm © Ludvig Helin
(Klicka på bilden för hög upplösning
)
Älv, 2021, opd, 52x45 cm © Ludvig Helin
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Ludvig Helin född och verksam i Norsesund, Alingsås kommun är sommarens utställare i Alingsås konsthall. Här följer han upp och vidareutvecklar sitt spår från utställningen på Galleri Andersson/Sandström i Stockholm 2019.

Konsthallen i det gemensamma kulturhuset ligger i anslutning till biblioteket, vilket inte är en ovanlig lösning. Den här formen av utställningslokal är inte den lättaste att få grepp om. Ludvig Helins lösning är att integrera måleriet med en central installation utifrån två rumsligt fristående väggar. De är en form av målningar i sig som bildar en kakofoniskt verkande grund till Helins maximalistiska måleri. Det skulle kunna följas som utredningar för var gränserna går för att läsa bild som natur eller dubbelexponerad kultur. Mörkaste jordtoner trängs med utrop och avstamp som görs i de högsta registren av gult, rött och blått.
     Vid det första mötet undrar jag om det ändå inte finns gränser för hur väl ”extra allt” verkligen fungerar. Men efter en lunchpaus har utställningens höga tonläge integrerats och dess form vecklat ut sin inneboende logik.

Utställningsvy © Ludvig Helin (Klicka på bilden för hög upplösning)

Måleri som rumsverkande metod är ett återkommande grepp som emellanåt blir nödvändigt för att väcka ett slumrande vaneseende och skärpa uppmärksamheten. Helins basklingande måleri med höga accenter sköljer hallucinatoriskt genom ögat och skapar ljud, brus, slammer och toner. De fristående podieliknande väggarnas mönster skapar en inre arkitektur som varken är grund eller bakgrund. Runt dem hänger högfrekventa nålstick som ändå bländas ned mot de vita konsthallsväggarna.
     Dirigenten är en bläckfiskliknande rumsmålning som startar bakom en vägg i periferin och håller rummets bärande pelare upprätta. Från helheten får man sedan skärma av de ingående delarna som i exempelvis målningarna Älv, Solros och Skymning. I dem öppnas rymderna ut mot en serie overkligheter som ändå inte kan frikopplas från en naturlyrik. Det vittnar inte minst titlarna om.
     Det ska bli väldigt intressant att se hur Ludvig Helin tar detta välgörande vågspel vidare. Här pågår en kamp om rummet i rummet, om dubbelseende och multivisioner nära såväl kollaps som befriande expansion.

Alingsås 2021-08-10 © Susanna Slöör


 


 

 

 


Solros, 2021, opd, 42x35 cm © Ludvig Helin

Utställningsvy © Ludvig Helin


Fyglia, 2021, opd, 42x35 cm © Ludvig Helin


Alingsås konsthall | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com