www.omkonst.se:
Gallerirunda i Malmö
Gallerirunda i Malmö, augusti 2022
Text: Kristina Maria Mezei

skriv ut denna text
© Jyrki Riekki
(Klicka på bilden för hög upplösning)
© Arvida Byström
(Klicka på bilden för hög upplösning)
© Isabelle Nilsson
(Klicka på bilden för hög upplösning)

GALLERI 21
Jyrki Riekki, 20/8–11/9 2022
Sensommarens gallerirond hemma i Malmö är en svettig historia. Den tryckande värmen förstärks av hårdrockens våldsamhet och magi som exploderar i Jyrki Riekkis bilder på Galleri 21. Råttan i rummet är utställningens rubrik men det är snarare djävulsutdrivning än jakten på en råtta hans visuella kosmos handlar om. Videon, musik, där han är frontfigur i eget band, installationer, måleri i stort format på väggar och duk, och intima akvareller – inget är främmande när han formulerar sina känslor inför konsumtionssamhället och jordens annalkande undergång. Hallucinatoriska sammanställningar av allehanda symboler för död och fara, magiska trollformler i bolmande färgsjok öppnar helvetets portar inför våra ögon. En glödgande lavaflod av hat, rädsla blir till förbannelser och högljudd kritik men han kan också formulera intima dagboksanteckningar med allehanda surrealistiska metoder, från automatism och dekalkomani till frottage och spontana rinningar av färg. 

GALLERI FORMAT
Arvida Byström, 12/8–11/9 2022
Solen ligger på både inom- och utomhus när jag kommer till området kring Möllevångstorget. Stockholmsbaserade fotografen Arvida Byström på Galleri Format bjuder på rosa drömmar om förföriska kvinnokroppar, sexuella invitationer i förvirrande samspel mellan en verklig kvinna och en AI-docka med löstagbart huvud. Provokation och låtsasporr flätas samman på ett kommersiellt gångbart sätt. Samarbete med kända varumärken och avstängning från Instagram kommer såklart som ett brev på posten.

COWGIRL GALLERI
Isabelle Nilsson, 12/8–13/9 2022
Även Isabelle Nilsson, på The Cowgirl Gallery,ung konstnär i Malmö med höga ambitioner, leker med kroppar, sin egen och stora djurs. Mörka, technoinspirerade men drömska är hennes berättelser, med smärtsamt kluriga formlösningar som lovar gott inför en framtida konstnärsutbildning.

© Carin Blücher

GALLERI PING-PONG
Carin Blücher, Bertil Warnolf, 20/8–10/9 2022
Återigen kroppar möter jag på Galleri Ping Pong där Malmöbaserade Carin Blücher flera gånger ställt ut under åren. Hennes scenografier har nu definitivt övergått i fotobaserade scenerier där illusion och verklighet legeras på ett gåtfullt sätt. Den tekniska perfektionen förstärker intrycket av genomtänkt konceptuell ingång. Till skillnad från Bertil Warnolf, på samma galleri, som har släppt garden. Den illusionistiskt fulländade måleritekniken krockar med det grovt snickrade i burleska sammanställningar. Självporträtt av mångahanda slag blandar uppsluppen humor och dysterhet, godmod och förlåtande överseende inför människan i stort.

GALLERI LEGER
Amalie Gabel, 10/8–31/8 2022
Galleri Leger var först ut efter sommaren med den danska välmeriterade konstnären Amalie Gabel. Hon har hittat ett eget språk och en teknik som inte räds det fula, det sönderbrutna och trasiga, som hon sammankopplar med Matisselik, virtuos teckningskonst där linjer och fragment skapar ett flöde av livslust. Den består med sina inbjudande rumsligheter även när saknad och förlust tar gestalt.

INKONST
Freja Erixån, –18/9 2022
”Myror i benen och Svan i hals” kallar Freja Erixån sin installation på Inkonst. Med ett par serieböcker bakom sig har hon på plats sammanställt collage, pappmobiler, tygskulpturer och teckningar som med säker dekorativ känsla omskapar rummet. Ett naivistiskt språk med lekfullhet och allvar insisterar på närvaro, lockar och stör på samma gång. En barnbok är på gång, fast för både barn och vuxna.

Malmö 2022-08-30 © Kristina Maria Mezei


 


 

 

 


© Jyrki Riekki


© Bertil Warnolf


© Amalie Gabel.


© Freja Erixån


Cowgirl Gallery, Malmö | Galleri Ping-Pong, Malmö | Galerie Leger, Malmö | Galleri 21, Malmö | Inkonst, Malmö | Galleri Format, Malmö | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com