www.omkonst.se:
Gåtfulla tittskåpsvärldar
Siiri Jüris, as the day fades into midnight hues – Galleri Duerr, Stockholm, 11/11–17/12 2022
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
Installationsvy © Siiri Jüris (Klicka på bilden för hög upplösning)

Kombinationen av rituella handgester och högt uppdrivna färgackord ger Siiri Jüris målningar ett närmast drömlikt uttryck. Genom att överge det klassiska systemet med ljusbeskrivande lokalfärg låter hon istället de starka kulöraccenterna fritt få spela över formerna. Associationerna går till digital konst, dataspel eller experiment med olika blandningslägen i Photoshop. Resultatet blir ofta överraskande och fascinerande; fragmenteringen av de landskapsliknande och organiska formerna bjuder perceptionen på en utmanande tolkningsresa.

Siiri Jüris föddes 1992 i Estland och bor numera i Uppsala. Hon gick ut Kungl. Konsthögskolan 2021 och har sedan dess ytterligare förstärkt och stramat åt sitt konstnärliga uttryck. Målningarna på den aktuella utställningen är alla från i år (2022) och de delar ofta ett gemensamt färgackord – ett högt uppskruvat sådant med dramatiska kontraster i ett barockliknande ljusspel.
      Ikonografin, berättelsen och titlarna är inspirerade av ett ockult spel kallat The Devils Game där deltagarna utmanas av en övernaturlig opponent. Men för att ta till sig målningarna krävs knappast någon kunskap om detta spel. De framstår som helt autonoma.

Hopscotch, 2022, (diptyk), 100 x 240 cm total © Siiri Jüris
(Klicka på bilden för hög upplösning
)

Genom överlagring av mer eller mindre täckande akrylfärger bygger Siiri Jüris upp sina måleriska strukturer. Ofta ristar och skrapar hon sedan fram mönster och texturer i de överliggande lagren. Resultatet blir måleriska ärrbildningar som tillför en känsla av tillfogat våld – ett sårigt yttre som samspelar väl med de uppbrutna färgansättningarna.
       Associationerna till pussel eller läggspel är sällan långt borta. Och i vissa fall löper tanken vidare till färgkodade system där själva berättelsen döljs av den rytmiska koloriten. För ögat är det njutbart. Blicken sugs in i scenerier där skalan inte alltid är självklar eller tydlig. Det blir till en strömmande tolkningsresa mellan fiktiva landskap och rituell gestik i gåtfulla tittskåpsvärldar.

Stockholm 2022-11-14 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Clapping Forward, 2022, 60 x 80 cm
© Siiri Jüris


Little Mouse Went to the Well, 2022, 70 x 60 cm
© Siiri Jüris


Devils Game, 2022, 110 x 130 cm © Siiri Jüris


Galleri Duerr, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com