www.omkonst.se:
Livet finns i linjespelet
Malin Gabriella Nordin, Uppför slänten – Lidköpings Konsthall, 12/3–13/4 2022
Text: Bo Borg

skriv ut denna text
© Malin Gabriella Nordin
(Klicka på bilden för hög upplösning
)
© Malin Gabriella Nordin
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Malin Gabriella Nordins utställning på Lidköpings konsthall heter Uppför Slänten. Oklart varför. För det finns inget av uppförsbackens motstånd i mötet med de stora målningarna. Tillägnelsen är lätt som en nerförsbacke. Det blir en småtrevlig och litet nostalgisk tidsresa bakåt. Mot tidig abstraktion. Frihet är nyckelordet. Det tycks handla om att måla spontant och direkt vad som faller konstnären in i ett oplanerat, omedelbart och förutsättningslöst arbetssätt.  Men inga regler är också en regel som snart blir ett manér.

Malin Gabriella Nordin (f 1988) arbetar med måleri, teckning, skulptur, collage, installation och film. På den här utställningen visar hon aktuellt måleri. De har alla ordet Diary, dagbok, i namnet. Det handlar om att fånga dagens ingivelser. Det är ett mjukt och organiskt bildspråk med svepande former tecknade med pensel och ifyllda med färg. Det finns en tydlig dragning mot det dekorativa, med svepande böljande linjer som ger energi och ibland vitalitet till kompositionerna.

© Malin Gabriella Nordin

Allt sker på ytan i det här måleriet. Det är inget som för inåt vare sig perspektiviskt eller innehållsligt. Malin Gabriella Nordin verkar jobba med intryck från naturen och tar dem vidare mot ett abstrakt mönsterbildande. Det blir dekorativt. Det känns ofta lustfyllt, ofta i vänliga pastellfärger. Hon målar med tunt pålagd akrylfärg. Det ger matta färgplan som dämpar den sensualitet som annars kunnat finnas i den här typen av färgspel.
    Livet finns inte i ytorna utan i linjespelet. Kompositionerna blir rytmiska och fyllda av en lekfull energi som ibland vitaliserar ytorna. Energin kommer snarare från linjespelet än från färgmötena.
     Ibland kan det tyckas som Matisse farit förbi i hennes tankar när hon gjort en del av sina dagboksmålningar. I några av dem finns en kvinnofigur upptecknad utan färg på ansikte och hår. Även hon blir mera en mösterdel än en symbol. Bilden blir som en illustration till en barnbok.

Lidköping 2022-03-16 © Bo Borg


 


 

 

 


© Malin Gabriella Nordin

 

 

 


© Malin Gabriella Nordin


Lidköping Konsthall | Omkonsts startsida

 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com