www.omkonst.se:
MÅNJAKTENS SPÅR AV LJUS
Samuel Åhlman, Moonhunt – POM Gallery, Mariefred, 28/1–12/3 2023
Text: Susanna Slöör
skriv ut denna text
Moon over lake, 38 x 33 cm olja på pressplåt, 2022
© Samuel Åhlman
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Moonlight on ice #1, 32 x 37 cm olja på pressplåt, 2022
© Samuel Åhlman
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Månen förknippad med natten och skuggornas mörker innehåller kontrasten för att alls kunna upplevas. Ljuset spelar i sjöar, vattenspeglingar och lindas in av luftens vattenpärlor tills det träffar det mänskliga ögat. Det bländar utan att det svartnar för ögonen.
      Detta fenomen skapar Samuel Åhlman sin måleriska poesi kring. På ytan av gamla pressplåtar, som tidningstryckerierna begagnade långt tillbaka för att sprida nyheter, smeker målaren nu fram tunna lager av fuktmättat ljus. Ofta skildras det indirekt där månens strålar gnuggas fram som skimmer i gatans isfläck. Eller så fingrar han vid lämpligt tillfälle fram en perfekt cirkel som antyder en blickens position.
      Det är på promenaderna som målningarna grundläggs. Mötet med omgivningen lagras och koncentreras. I vissa exempel närmar sig Åhlman en återhållen perfektion och poesi som kan påminna om Hans Vikstens landskap.

Lit #2, 32 x 37 cm olja på pressplåt, 2022
© Samuel Åhlman (Klicka på bilden för hög upplösning)

Men Åhlman är målartekniskt otrogen och prövar såväl skira, transparenta lager som pastosa, opaka massor av färg i jakten efter sitt ljus. Pannån och de sparsmakade och väl utvalda mindre formaten återkommer även denna gång på POM Gallery som vid debuten på galleriet 2019.
       Ett undantag hänger utanför utställningen på ovanvåningen och är av lite äldre datum. Här trängs infallen som ett måleriskt rus, vilket Åhlman i sina mer koncentrerade verk skalat av och förfinat. Det vore ändå intressant att vid tillfälle ta del av denna effektiva och konsekventa målare i det något större formatet. Hos honom finns en känslighet för valörer och förmåga att arbeta även med solens ljus och de höga ackordens bländande brus. I kombination med sin för var ljusupplevelse varierande och specifikt valda teknik lovar den här utställningen gott för fortsättningen.               

Mariefred 2023-02-15 © Susanna Slöör


 


 

 

 

Island on ice, 30 x 37 cm olja på pressplåt, 2023 © Samuel Åhlman


Forecast, 32 x 37 cm olja på pressplåt, 2022
© Samuel Åhlman


Garden, 30 x 24 cm olja på duk, 2022 © Samuel Åhlman

 


POM Gallery, Mariefred | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com