www.omkonst.se:
FÄLTANTECKNINGAR OM LIVSKONST
Carl Michael Lundberg, Fieldnotes from an unnamed continent – Konstakademien, Galleri Öst, Stockholm, 21/1–25/2 2023
Text: Susanna Slöör
skriv ut denna text
© Carl Michael Lundberg
(Klicka på bilden för hög upplösning)
© Carl Michael Lundberg
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Fältanteckningar som begrepp och ingång till Carl Michael Lundbergs måleri fungerar utmärkt. Det knyter honom samman med tecknare och visuella berättare som en tidig Hilding Linnqvist och en sprudlande Sven X:et Erixson. Inget är för stort eller smått för att inte fånga Lundbergs intresse, passioner, äckel och kärlek inför tillvaron. Han skapar uppställningar och interiörer i ett märkligt motljus som dock är ett vardagens inomhusljus. 1600-tals målaren Johannes Vermeer lät ett släpljus från spröjsat fönster falla in över hans arrangerade scener i rummen med dess människor. Carl Michael Lundberg vrider scenen och låter istället himmelsljuset hägra ur en underifrån-position som kan påminna om det slutna rum Samuel Beckett stänger om de spelande i pjäsen Slutspel. Men det går även att finna hos horder av gotik- och renässansmästare till barockens giganter som Velázquez.
      Lundberg behärskar intelligent sin historia och låter kompositionerna glöda formstarkt och effektivt. Innehållskomplexen av huvud- och bisaker som skapar en statisk yrsel och drömkänsla har dock ett ursprung i vad som i stunden funnits för ögonen. Carl Michael Lundbergs uppdukade berättelser och process delar han för övrigt generöst på Instagram.

Installationsvy © Carl Michael Lundberg (Klicka på bilden för hög upplösning)

Det är en lisa att ta del av ett måleri som är så innehållsrikt utan att det kräver ett imponerande format. Carl Michael Lundberg arbetar sakligt med sina gouache-färger på pannåer, papp och kartonger som håller runt A4 i storlek. På Konstakademien skapas grupper som flyter ut i rader som omskriver rummet och omfamnar betraktaren.
      Målningarna är tillkomna mellan 2017 och 2022 och skapar en resa tidsmässigt som bjuder in till en sakta färd mellan målningarna. Noteringar och kommentarer samt ledtrådar till innehåll kan anas. Vänner, författare, konstnärer, nutida och dåtida tillsammans med råttorna, dödskallarna och alla fåglar bär sina innebörder.

Det datummärkta dagbokstecknandet som var ett så tydligt drag i utställningen på Belenius 2020 är inte lika framträdande här. Fältanteckningar från livet rätt upp och ner räcker. Lika inbjudande är det att själv få fantisera ihop eller söka tyda vad som pågår. Är det Gregor Samsa i sitt drömtorn som betraktar skalbaggen han förvandlades till? Åke Göransson tilltalas som kristusmålare sökande sin färg. Råttgift för alter egot läggs ut som ackompanjemang till de malträterade och korsfästas dans. Egentligen är det omöjligt att förmedla rikedomen och infallen som nu sitter på väggarna.Här samsas färgglöden med syra för själen.

Stockholm 2023-01-25 © Susanna Slöör

Läs recensionen från Belenius Gallery 2020>>


 


 

 

 


© Carl Michael Lundberg


© Carl Michael Lundberg


Åke Göransson (Jätturn) © Carl Michael Lundberg


Konstakademien, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com