www.omkonst.com anmäler:
Tre utställningar
Max Book, Helena Mutanen, Axel Lieber, Johan Wiking samt Edward Jarvis, Galleri Engström 8/5 – 1/6 2003
Text: Susanna Slöör

Galleri Engström presenterar en tredelad utställning under maj. I första rummet visar Edward Jarvis målningar. I nästa möts skulpturer och objekt av Helena Mutanen, Axel Lieber och Johan Wiking. Längst in avslutar Max Book sitt tema ”Malstroem de Luxe”.


"State of grass" blandteknik © Max Book

Att kunna skildra glitter och glamour, "dyrbara" människor och deras ting är en uppgift som konstnärer traditionellt har haft i alla tider.
Max Books
utflykt bland lyx och glitter snuddar vid dessa skildringar, men samtidigt tar hans egensinniga ljusfyllda färgbyggen helt andra vändningar och vägar. Som vanligt finns en koppling till den mekaniskt framställda bilden i form av kraftigt datorbearbetade fotografier som förlagor. De har sedan bearbetats på konstnärens karaktäristiska vis med lager på lager av flödande färgskikt. I dessa målningar finns dock en betydligt mer transparent verkan än tidigare hos Book, vilket ger en extra skjuts åt de högt uppskruvade färgerna, reflexerna och blänket. Man får nästan en illusion av att det skulle vara möjligt att doppa ner handen och tränga igenom de vätskeaktiga olikfärgade färghinnorna och nudda vid bilden på målningens botten. Om man bara lyckas fösa bort eller inte klibbar fast vid mer trögflytande färgklumpar som simmar runt i bilden.

Kanske är själva tekniken den förföriska malström som konstnären vill dra ned oss i? För att inte tala om den lockelse som den utövat på målare genom århundraden. Även Edward Jarvis skickar en hälsning till äldre och yngre mästare när han klär sin lilla hustomte i en bekant gul pälsbrämad kappa och ställer honom på ett schackrutigt mönstrat golv av omisskännligt snitt betraktande två målningar på väggen av en annan känd hand.


"Spett" stål © Johan Wiking

Skulpturavdelningen är fylld av underfundiga verk av Helena Mutanen, Axel Liber och Johan Wiking. Blicken stannar upp och dras särskilt mot Johan Wikings ”Spett” i stål. Den lilla ”tecknade” fågelns enkla form och spelet med mellanrumsformer ger ett sammanhållet och koncentrerat uttryck.

Stockholm 2003-05-12 © Susanna Slöör


Kort om utställarna: Max Book: född 1953 i Långsele debuterade på Galleri Engström 1980, Helena Mutanen: född 1965, debuterade på Galleri Engström 1999, Axel Lieber: född 1960 i Düsseldorf, Johan Wiking: Född 1964, debuterade på Galleri Engström 1996, Edward Jarvis född 1964, debuterade på Galleri Engström 2001.

För ytterligare information se Galleri Engström

Tillbaka till startsidan för omkonst