www.omkonst.com anmäler:
Carnegie Art Award 2004

Utställning på Konstakademien 15/10 – 16/11, 2003
Text: Leif Mattsson

På Konstakademien visas just nu merparten av de deltagande verken i Carnegie Art Awards stora pristävling för samtida nordisk måleri. Det är sjätte gången priset delas ut och årets förstepristagare blev finländskan Nina Roos.


"Untitled from Habit Suddenly Broken" © Nina Roos

Med sina stora varmgula målningar av böljande hårsvall(?) på blanka träådrade pannåer, övertygade Nina Roos juryn om sin självständighet i nordiskt samtidsmåleri. Förstapriset på en miljon kronor, kan i sammanhanget ses som oproportionerligt högt, men låt oss glädjas åt att någon värderar den samtida konsten i dessa höga siffror. Det är den väl värd. Andrapriset på 600 000 kronor tilldelades den danska konstnärinnan Anette H. Flensburg för hennes rumsinteriörer i starka, välkomponerade färger och former i fotografisk oskärpa. Tredjepriset på 400 000 kronor gick till den norske konstnären Olav Christopher Jenssen för sina ”färgdraperier” på duk i trendiga 70-talsfärger. Stipendiet på 100 000 kronor till en yngre konstnär tilldelades Elina Brotherus, Finland som deltog med två videoprojekt.


"Reception Room 5" © Anette H. Flensburg

Utställningen som nu visas på Konstakademien i Stockholm och som skall gå vidare till Reykjavik, Oslo, Köpenhamn, London och Helsingfors, kan med visst fog anses representera det samtida måleriet i Norden. Här finns en balansering av olika åldrar, landstillhörighet och visuellt uttryck, men med en viss skevhet vad gäller andelen män/kvinnor. Det skulle heller inte skada om man släppte in fler representanter för ett intimare och lågmäldare måleri, som vi i de olika nordiska länderna har många fina exempel på. För visst vilar det en något ansträngd stämning över alla de stora formaten och de ”kraftfulla” konstnärliga tankegångarna. På det hela taget en intressant utställning men där man får ta urvalet med en liten nypa salt.

Året nominerade konstnärer var:
Kaspar Bonnén (DK), Robert Lucander (FI), Max Book (SE)
Paul Osipow (FI), Elina Brotherus (FI), Eggert Pétursson (IS)
Stig Brøgger (DK), Jorma Puranen (FI), A K Dolven (NO)
Silja Rantanen (FI), Claus Egemose (DK), Nina Roos (FI)
Steingrímur Eyfjörd (IS), Ulrik Samuelson (SE)
Anette H Flensburg (DK), Christian Schmidt-Rasmussen (DK)
Jens Fänge (SE), Heine Skjerning (DK), Andreas Heuch (NO)
Vibeke Tøjner (DK), Jarl Ingvarsson (SE), Kira Wager (NO)
Olav Christopher Jenssen (NO), Dan Wolgers (SE)

Juryn bestod i år av:
Lars Nittve, Maaretta Jaukkuri, Halldór Björn Runólfsson, Gertrud Sandqvist, Åsmund Thorkildsen, Poul Erik Tøjner och Robert Storr.

Stockholm 2003-10-19 © Leif Mattsson


Länk till Carnegie Art Award

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text