www.omkonst.com anmäler:
Måleriets felande länk
Drott Spectra på Galleri Mejan 1/3 - 13/3 2003
Text: Susanna Slöör

Drott Spectra beskriver sig själv som den felande länken mellan måleri och teknologi. Det ligger något i det, men i positiv bemärkelse. Frågan är om inte konstnären odlat fram en ny fruktbar konstnärlig varietet som rör sig i övergången mellan fasta och rörliga visuella uttryck.


"Moving Painting No9" Videoprojektion © Drott Spectra

Debuten på Galleri Mejan visar tydligt att det är en målares öga som styr och övervakar processen. Drott Spectra söker sig fram mellan olika uttrycksmedel som överbryggande rör sig från rent måleri, till digitalform och rörlig bild. På utställningen visas ”Moving painting No9”, där en samling visuella byggklossar slumpmässigt genererar nya kalejdoskopiska variationer i samspel med den pålagda ljudslingans funkiga trumtakter. Resultatet blir ett suggestivt färgrytmiskt spel, där färg-, form- och ljudfragment fogas som kvanta till en märkvärdigt hel visuell och mycket målerisk upplevelse. Samma projektion visades även på samlingsutställningen ”The Expanded Book” på Färgfabriken, som avlutades den 2 mars.


"Sunset and black lines No4" målning på pannå © Drott Spectra

På utställningen visar konstnären även digitalt manipulerade bilder med fotografiska motiv i botten, av exempelvis berget Fuji, som kompletterats med Drott Spectras automatiskt genererade färg/form klossar och mönster. De är goda exempel på hur lekfullt och respektlöst man kan behandla nya medier. Han undviker de fallgropar och flashiga effekter som datorns kolossala möjligheter öppnar för och behåller istället en känsla av handens enklare råhet i uttrycket.


"Utsikt över Fuji" Digital bild © Drott Spectra (vänster)
"Labyrinth and levels" Digital bild © Drott Spectra (höger)

Stockholm 2003-03-02 © Susanna Slöör


Kort om Drott Spectra: Född 1972. Utbildning:Nyckelviksskolan 1993-1994 Gerlesborgskolan 1994-1996 1997-1998, Kungl.Konsthöskolan 1998-2003. Konstnären har som del i sitt konstnärliga projekt tagit vanan att byta namn till varje utställning. Han är även känd under namnet Drott Johan Löfgren.

Länk till Drott Spectras hemsida

Länk till artikel om ”The Expanded Book”

Tillbaka till startsidan för omkonst