www.omkonst.com anmäler:
Minnet har ingen framtid
Eva Jacobson på Galleri Anders Lundmark 11/10 – 2/11, 2003
Text: Susanna Slöör

Eva Jacobson visar måleri, objekt och skulpturer som samlats under namnet ”Minnet har ingen framtid” på Galleri Anders Lundmark. Utställningen samlas kring en amorf form som envist drar genom de olika verken och förvränger motiven.


Ur sviten "Odradeks vänner" olja på duk © Eva Jacobson

”Odradek är den form som tingen antar i förgätenhetens tillstånd. De är deformerade.” Konstnären har lånat citatet ur ”Bild och dialektik” av den tyske filosofen Walter Benjamin. I en serie målningar ”Odradeks vänner” utspelas hågkomster som påminner om den verklighet som spelas upp i drömmen. Fullständigt meningsfull och kristallklar är ögonblicket innan vakenheten slår grepp om en, för att i nästa stund endast innehålla retfullt oförenliga fragment. Eva Jacobsons suggestiva figurer går inte att innehållsligt bestämma men känns ändå självklara och väl förankrade i bildrummet. I en av målningarna sväller en form ut och ersätter extremiteterna på en dockliknande figur. Denna formupplösande rörelse går igen i en serie blyertsmålningar av hus. De spränger och deformerar ladugårdslika byggnader, förser en med ”vingar” eller hotar förvandla en annan till en uppblåst ballong. ”Oformerna” går igen i några av Eva Jacobsons skulpturer. En verkar dessutom vara på rymmen i en rinnande rörelse nerför sockeln.


"Husvagn" © Eva Jacobson

Amygdalakörteln har lånat inspiration, namn och form till flera av verken på utställningen. Den ingår i människans limbiska system, som påverkar vår mer eller mindre medvetna uppfattning av omvärlden och stämningsläget. Stark stress kan tydligen få körteln att krympa. I Eva Jacobsons tappning expanderar den och tillåts svälla upp i form av en polkagrisfärgad teckning direkt på väggen. Mot dessa svällande körtelformer ställs husformens fyrkantiga universum, som i ett fall färdas på hjul i en cirkelrund evighetsrörelse på golvet. Konstnärens rimmande former följs upp i färgvalet. Den dominerande vitheten i rummet bryts av med rytmiska inslag av badbassängsblått och beige. ”Forskare kom fram till att färgen på universum är turkos men det visade sig att de räknat fel och den korrekta färgen är beige”, lyder en av verkens undertitlar. De infall som styrt utformningen av utställningen är dunkla men inbjudande. Samtidigt har utställningsrummet och verken förenats till en välgörande visuellt sammanhållen enhet.


"Efterkonstruktioner" blyerts m.m. på pannå © Eva Jacobson

Stockholm 2003-10-19 © Susanna Slöör


Kort om Eva Jacobson: Född 1962. Bor och arbetar i Stockholm. Ècole Nationale Supérieure de Beaux-Arts, Paris 1982-86. Konstfack 1985-1986. Har ställt ut separat på Piteå Konsthall 2002, Konstepidemin, Galleriet, Göteborg 2000. Konstnärshuset, stora galleriet, Stockholm 2000. Galleri Bergman, Stockholm, 1996.

Länk till Galleri Anders Lundmark

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text