www.omkonst.com anmäler:
Omkonst i Kulturnytt
Kortintervju med Susanna Slöör i Kulturnytt (P1) 26/8 2003

Redaktör för Kulturnytt: Mårten Arndtzén:

Utskrift av intervjun:

Konstsäsongen har precis börjat. Och den som inte nöjer sig med dagstidningarna och Kulturnytts recensioner kan numera också leta på nätet efter kritisk vägledning. Sedan några år tillbaka finns nyhetsbrevet Konsten. Och nu går nättidningen Omkonst in på sin tredje säsong. Det speciella med Omkonst är att den helt och hållet skrivs och redigeras av konstnärer och då först och främst av målare, som liksom redaktören Susanna Slöör tröttnat på det avtagande intresset för just måleri i kultursidornas konstbevakning:

-Det är väl det att vi känt bland vänner och bekanta, att konstnärer är väldigt kompetenta och pålästa, väldigt kunniga helt enkelt. Så att när vi har sett att det finns färre och färre skribenter som skriver om måleri kan man helt enkelt gå till dem som verkligen kan måleri, eller föralldel konst överhuvudtaget, konstnärerna själv. Det gäller alla uttryck.

På er policysida på nätet så står det att ni publicerar texter som respektfullt uttrycker uppmuntran, intresse, hövlighet samt innehåller en väl övervägd och vårdad kritik. Inga sågningar alltså?

-Inga sågningar! Vi tror på att "gå vid sidan om" konstnären och uppmuntra och lyfta fram. Vi har ju märkt… vi anande väl det från början… med den respons som vi har fått, så finns det ett stort behov av att bli sedda därute. Konstnärer vill bli sedda och uppmärksammade och dom behöver lyftas fram.

Susanna Slöör, redaktör, på nättidningen Omkonst. Till skillnad från tidningarnas recensioner är anmälningarna i Omkonst öppna för genmälen. Anser man sig feltolkad är det bara säga emot, men hittills har ingen utnyttjat den möjligheten och det är väl lite synd.

Stockholm 2003-08-30


Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text